Rusijos propagandinė žiniasklaida skelbia, kad Kremliuje Lenkijos sprendimas pervadinti Kaliningradą ir jo sritį įvertintas kaip „beprotybė“. Tokią reakciją perdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Noras Kaliningradą pervadinti Karaliaučiumi jau nebe rusofobija, o tikra beprotybė“, – sakė D. Peskovas.

Jis taip pat pareiškė, kad Lenkija per visą istoriją „kartais pasiduoda tokiai neapykantos Rusijai beprotybei, ir tai nei Lenkijai, nei patiems lenkams nieko gero nežada“.

Lenkijoje nuo šiol rekomenduojama Kaliningradą vadinti Karaliaučiumi.

Geografinių pavadinimų už Lenkijos ribų standartizavimo komisija paskelbė, kad nuo gegužės 9 d. įsigaliojo jos rekomendacija nevartoti pavadinimų „Kaliningradas“ ir „Kaliningrado sritis“. Šis Rusijos miestas turėtų būti vadinamas Karaliaučiumi (Królewiec), o regionas – Karaliaučiaus sritimi, pranešė laikraštis „Rzeczpospolita“.

Pasak Komisijos atstovų, „dabar rusų Kaliningradu vadinamas miestas Lenkijoje žinomas tradiciniu Karaliaučiaus pavadinimu“, o rusiškas jo pavadinimas yra „dirbtinis, nesusijęs nei su miestu, nei su regionu“.

„Tas faktas, kad didelis netoli Lenkijos sienų esantis miestas vadinamas su masinėmis lenkų žudynėmis Katynėje susijusio nusikaltėlio Kalinino vardu, Lenkijoje kelia neigiamų emocijų“, – sakoma pranešime.

„Įvykiai, susiję su Rusijos agresija prieš Ukrainą, vadinamojo rusų pasaulio primetimas, Rusijos informacinis karas skatina kitaip pažvelgti į pavadinimus, kuriems Lenkijoje nepritariama“, – pabrėžia Komisija.

Pastaruoju metu įtampa tarp Lenkijos ir Rusijos padidėjo. Lenkijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos ambasadorių dėl prieštaringai vertinamo Lenkijos lėktuvo perėmimo manevro, kurį pavojingai priartėdamas praėjusią savaitę atliko Rusijos naikintuvas, trečiadienį pranešė ministerijos atstovas spaudai.

„Griežtai smerkiame provokuojantį ir agresyvų Rusijos elgesį, nes jis sukėlė rimtą tarptautinį incidentą“, – tviteryje pareiškė Lukaszas Jasina.

Lenkijos pasieniečiai penktadienį pranešė, kad Rusijos naikintuvas priartėjo prie lenkų lėktuvo, kuris patruliavo ES sienų apsaugos agentūros „Frontex“ nurodymu virš Juodosios jūros.

Rusijos naikintuvas „Su-35“ atliko „agresyvius ir pavojingus manevrus“, sakė pasieniečiai.

Lenkijos orlaivio įgula laikinai prarado turbosraigtinio lėktuvo kontrolę, šis dėl reaktyvinio naikintuvo sukeltos turbulencijos prarado aukštį.

Incidentas įvyko tarptautinėje oro erdvėje, Rumunijos nustatytoje operacijų zonoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)