Su vizitu Vašingtone viešintis užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly ragino didinti karinę pagalbą, kad Ukraina kuo greičiau laimėtų, tačiau perspėjo nedėti pernelyg didelių vilčių į būsimą operaciją.

„Jie įrodė, kad yra labai, labai efektyvūs savo šalies gynėjai, tačiau turime pripažinti, kad paprasto, greito ir lemiamo proveržio gali ir nebūti“, – sakė J. Cleverly JAV analitiniame centre „Atlantic Council“.

„Tikiuosi, kad jiems seksis labai, labai gerai, nes kiek tik mačiau ukrainiečių, jie pranoko lūkesčius. Tačiau turime būti realistai. Tai realus pasaulis, tai ne Holivudo filmas“, – sakė jis.

Jis paragino Vakarų valstybes „ryžtis toliau elgtis teisingai“, kad ir kokia būtų karo eiga, įskaitant Rusijos prezidento Vladimiro Putino „eskaluojančius žodžius“. „Jei to nedarysime, [turėkime galvoje, kad] tai, kas pastatyta ant kortos, yra nepaprastai svarbu“, – sakė jis.

Ukraina jau kelis mėnesius rengiasi pavasario kontrpuolimui, kuriuo siekiama susigrąžinti 2022 metų vasarį įsiveržusios Rusijos užgrobtą teritoriją.

JK visada buvo paramos Ukrainai priešakyje ir pirmoji perdavė Kyjivui vakarietiškų tankų.

JAV prezidento Joe Bideno administracija antradienį paskelbė apie dar 1,2 mlrd. dolerių vertės karinę pagalbą, tačiau, siekdama išvengti tiesioginės Vakarų konfrontacijos su Maskva, atidėjo kai kurių Ukrainos pageidavimų, įskaitant ilgojo nuotolio raketas ir naikintuvus, tenkinimą.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, respublikonų kandidatas dalyvauti kitų metų JAV prezidento rinkimuose, skeptiškai vertino pagalbą Ukrainai ir prognozavo Rusijos pergalę.

Tiesiogiai nekomentuodamas 2024 metų JAV rinkimų, J. Cleverly sakė, kad labai svarbu įsipareigoti Ukrainai ilgalaikėje perspektyvoje.

„Jei mes duosime pasauliui ženklą, kad turime tik maždaug 18 mėnesių ištvermės ir galios, tuomet tik sukursime pavojingesnę aplinką ateityje“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją