Arabų šalių užsienio reikalų ministrai savaitgalį nutraukė Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybės izoliaciją – šalis 2011 m. buvo pašalinta iš organizacijos dėl brutalių veiksmų prieš savo gyventojus. Sirijos vyriausybiniai daliniai savo laiku jėga malšino protestus šalyje.

V. Patelis pabrėžė, kad JAV šiuo metu nesvarsto santykių su Sirija normalizavimo. Baltieji rūmai pareiškė, kad „skeptiškai“ vertina B. al Assado pasirengimą „imtis reikalingų žingsnių rimtai, sunkiai krizei išspręsti“. Tačiau JAV su arabų partneriais sutaria dėl tikslų ir tai aptarė su jais“, – sakė prezidento Joe Bideno atstovė Karine Jean-Pierre.

Aukšti JAV Kongreso nariai pasisakė griežčiau ir pareikalavo JAV sankcijų, kad užkirstų kelią santykių su B. al Assadu normalizavimui. Sirijos priėmimas atgal į Arabų Lygą yra „didelė strateginė klaida, kuri padrąsins B. al Assadą, Rusiją ir Iraną toliau žudyti civilius ir destabilizuoti Artimuosius Rytus“, – sakoma bendrame pareiškime, kurį pasirašė respublikonas Mike‘as McCaulis, Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, ir aukščiausio rango komiteto narys demokratas Gregory‘is Meeksas.

„B. al Assadas nepasikeitė, jis ir toliau vykdys šiuos žiaurumus, sukurdamas precedentą, kad negailestingi diktatoriai gali išvengti atsakomybės už savo nusikaltimus“, – kritikavo jie.

Arabų Lygai, įskaitant Siriją, šiuo metu priklauso 22 valstybės. 1945 m. įsteigtos organizacijos tikslas yra stiprinti santykius tarp arabų šalių, koordinuoti savo politiką bei saugoti šalių suverenitetą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)