Balandžio pabaigoje Centrinės Azijos šalis griežtai kontroliuojamame referendume, kurį tarptautiniai stebėtojai pavadino turinčiu trūkumų, patvirtino konstitucijos pakeitimus, leidžiančius 65 metų Š. Mirzijojevui toliau likti valdžioje.

Š. Mirzijojevas pirmalaikius rinkimus paskelbė liepos 9 dieną, sakoma prezidento administracijos išleistame dekrete.

Pirmadienį jis pasveikino neseniai įvykusio referendumo rezultatus, sakydamas, kad balsavimas parodė, „kaip stipriai išaugo mūsų žmonių politinė sąmonė, teisinė kultūra ir pasaulėžiūra“.

Rinkimų stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) teigė, kad referendume nedalyvavo jokia reikšmingesnė opozicija ir kad jis nebuvo iš tikrųjų reprezentatyvus.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2016 metais po griežtosios linijos pirmtako Islamo Karimovo mirties, Š. Mirzijojevas Uzbekistane inicijavo daugybę reformų, įskaitant priverstinio darbo medvilnės laukuose uždraudimą.

Tačiau aktyvistai teigia, kad žmogaus teisės pažeidinėjamos ir toliau, o valdžios institucijos nerodo jokių ženklų, kad leistų atsirasti politinei opozicijai.

2022 metais per demonstracijas autonominiame Karakalpakstano regione žuvo mažiausiai 21 žmogus. Žmogaus teisių gynėjai kaltino valdžią, kad ši prieš protestuotojus panaudojo mirtiną jėgą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją