Kinijai siekiant tarpininkauti, kad būtų baigtas karas Ukrainoje, Qin Gangas susitiks su kolegėmis iš Vokietijos, Prancūzijos ir Norvegijos, jo vizitas truks nuo pirmadienio iki penktadienio, sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas, tačiau daugiau informacijos apie ministro kelionę nepateikė.

„Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock, Prancūzijos užsienio reikalų ministrės Catherine Colonnos ir Norvegijos užsienio reikalų ministrės Anniken Huitfeldt kvietimu valstybės tarybos narys ir užsienio reikalų ministras Qin Gangas gegužės 8–12 dienomis lankysis Vokietijoje, Prancūzijoje ir Norvegijoje“, – sakė Wang Wenbinas.

Kelionė rengiama praėjus dviem savaitėms, kai Kinija pareiškė, jog gerbia visų buvusių sovietinių valstybių suverenitetą. Pekinas tai pareiškė po Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje komentarų, sukėlusių pyktį Europoje ir privertusių suabejoti ​​Pekino neutralia pozicija Ukrainos karo atžvilgiu.

Kinijos ambasadorius Lu Shaye sakė, kad valstybės, atsiradusios subyrėjus Sovietų Sąjungai, „pagal tarptautinę teisę neturi įsigaliojusio statuso, nes nėra tarptautinių sutarčių, patvirtinančių jų, kaip suverenių valstybių, statusą“. Panašu, kad jis turėjo galvoje ne tik Ukrainą, Rusijos užpultą 2022 m. vasarį, bet ir visas buvusias sovietines respublikas, tapusias nepriklausomomis Sovietų Sąjungai 1991 m. subyrėjus.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis vėlesnį Pekino paaiškinimą įvertino kaip „deramą“ ir sakė, kad Kinija neabejoja buvusių sovietinių valstybių suverenitetu.

Netrukus po pasipiktinimą sukėlusių Lu Shaye pasisakymų Kinijos prezidentas Xi Jinpingas telefonu kalbėjosi su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, tai buvo pirmasis nuo Rusijos invazijos pradžios abiejų lyderių pokalbis. Per beveik valandą trukusią diskusiją, kaip pranešta, Xi Jinpingas pasisakė už taikos derybas, o Rusija apkaltino Ukrainą siekiu pakirsti pastangas užbaigti karą.

Vasario mėnesį Kinijos paskelbtas 12 punktų vadinamasis taikos planas daugelio Vakarų vyriausybių buvo įvertintas kaip palankus Rusijai, plačiai kritikuotas draugiškas Xi Jinpingo vizitas kovo mėnesį Maskvoje susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pekinas tikina esąs neutralus karo Ukrainoje atžvilgiu. Tačiau Xi Jinpingas taip ir nepasmerkė Rusijos invazijos, nors patiria vis didesnį Vakarų spaudimą tai padaryti. Praėjusį mėnesį Pekine apsilankiusi A. Baerbock ragino Kiniją prašyti „agresorės Rusijos sustabdyti karą“ Ukrainoje ir sakė, kad „jokia kita šalis neturi didesnės įtakos Rusijai“.

Jos vizitas Kinijos sostinėje įvyko praėjus savaitei po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen viešnagės, jiedu taip pat ragino Pekiną imtis didesnio vaidmens siekiant užbaigti karą Ukrainoje. Per šią kelionę E. Macroną lydėjusioje delegacijoje buvo ir ministrė C. Colonna.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją