„JAV prašė mūsų pasiųsti S-400 į Ukrainą, bet mes pasakėme ne“, – teigė M. Cavusoglu. Pasak jo, toks pasiūlymas buvo nepriimtinas, nes būtų pažeidęs Turkijos suverenitetą.

Turkijos pareigūnai ne kartą sakė, kad šalis įsigijo sistemas S-400 nacionalinio saugumo sumetimais ir jokia kita šalis neturi teisės į tai kištis.

2017 m., kai paaiškėjo, kad nuolatinės pastangos įsigyti oro gynybos sistemų iš JAV yra bergždžios, Turkija pasirašė sutartį su Rusija įsigyti moderniausias sistemas S-400. JAV pareigūnai prieštaravo jų dislokavimui, tvirtindami, kad S-400 nesuderinamos su NATO sistemomis. Tačiau Turkija pabrėžė, kad S-400 nebus integruotos į NATO sistemas ir nekels jokios grėsmės Aljansui ar jo ginkluotei.

Paklaustas apie programą įsigyti karo lėktuvų F-35, M. Cavusoglu sakė, kad Ankara nenori į ją grįžti, bet norėtų atgauti pinigus, kuriuos už naikintuvus sumokėjo Vašingtonui prieš pasitraukdama iš programos, lėktuvai taip ir nebuvo pristatyti. Dabar Ankara „gamina savo nacionalinius kovinius lėktuvus“, sakė jis.

Turkija taip pat nori pirkti iš JAV naikintuvų F-16 ir modernizavimo rinkinių, pridūrė M. Cavusoglu. Pasak jo, Vašingtone prašymas juda lėčiau nei turėtų. Ankara paprašė JAV naikintuvų F-16 ir modernizavimo rinkinių 2021 m. spalį. 6 mlrd. JAV dolerių sandoris apimtų 40 lėktuvų bei modernizavimo rinkinių 79-iems Turkijos oro pajėgų turimiems karo lėktuvams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją