Pasak naujienų agentūros „Al Arabija“ ir Jungtinių Arabų Emyratų laikraščio „The National“, Sirijos grąžinimas susietas su keliomis sąlygomis. Damaskas bus įpareigotas atnaujinti pokalbius su opozicija dėl naujos konstitucijos ir atverti kelią rinkimams. Be to, vyriausybė turės sudaryti sąlygas grįžti pabėgėliams, leisti humanitarinę paramą bei pažaboti narkotikų kontrabandą į kaimynines šalis. Mainais arabų šalys finansiškai rems Sirijos atstatymą ir ragins sąjungininkes šalis pasitraukti iš Sirijos.

Arabų Lyga Sirijos vyriausybės narystę sustabdė 2011 m., kai ši ėmėsi smurtinių veiksmų prieš savo gyventojus. Sirijos vyriausybiniai daliniai savo laiku jėga malšino protestus šalyje. Protestai peraugo į iki šiol trunkantį pilietinį karą, per kurį žuvo daugiau kaip 350 000 žmonių. Daugiau kaip 14 mln. gyventojų dėl mūšių paliko savo namus, 6,8 mln. jų tapo pabėgėliais savo šalyje. JT duomenimis, daugiau kaip 90 proc. gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos.

Politinis sprendimas yra „vienintelis kelias“ susitarti, Kaire pradėdamas posėdį sakė Egipto užsienio reikalų ministras Samihas Shukris. Užsienio valstybių įsikišimas paaštrino krizę Sirijoje.

Vyriausybė su sąjungininkais šiuo metu kontroliuoja apie 70 proc. susiskaldžiusios šalies.

Artimiausias 22 narių organizacijos viršūnių susitikimas numatytas gegužės 19 d. Saudo Arabijoje. Po sekmadienį priimto sprendimo karalystė gali kviesti B. al Assadą dalyvauti šiame susitikime. Pasak „Al Arabija“, Sirijos delegacija nuo dabar gali dalyvauti organizacijos susitikimuose. Jokio papildomo pritarimo, pavyzdžiui, valstybių lyderių ar monarchų arabų šalyse, nereikia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją