Visą Serbiją sukrėtusios šaudynės mokykloje nutiko ankstų trečiadienio, gegužės 3 dienos, rytą centriniame Serbijos sostinės Vračaro rajone esančioje Vladislavo Ribnikaro vardo vidurinėje mokykloje.

Vos atvykęs į mokyklą, įtariamasis „iš kuprinės išsitraukė pistoletą“ ir nušovė mokyklos apsaugos darbuotoją, žurnalistams sakė Belgrado policijos vadas Veselinas Miličius: „Tada vaikas ramiausiai patraukė prie budinčiosios stalo ir prie jo atsisėdo. Šalia sėdėjo viena mergaitė, kita – prie pianino. Įtariamasis jas šaltakraujiškai nušovė.“

Tada ginkluotas moksleivis patraukė link istorijos kabineto, šaudė į visus pakeliui sutiktus žmones. Įėjęs į vidų, dar stovėdamas prie durų, pašovė mokytoją ir kelis mokinius, pasakoja V. Miličius: „Išėjo iš klasės į mokyklos kiemą, pakeliui išėmė pistoleto dėtuvę ir numetė nuo laiptų.“ Įtariamasis pats paskambino policijos pareigūnams ir laukė jų lauke. Jiems atvykus, buvo sulaikytas.

Policijos teigimu, nužudytos septynios mergaitės ir vienas berniukas.

Šaudynės Serbijos mokykloje

Kas tas įtariamasis?

Anot pareigūnų, šaudęs trylikametis buvo minimos mokyklos moksleivis. Per spaudos konferenciją šalies vidaus reikalų ministerijoje pranešta, kad paauglys su savimi turėjo du ginklus.

„Berniuko tėvas turėjo kelis ginklus, visus laikė saugiai užrakintus seife. Seifas turėjo kodą. Pasiimti tuos du ginklus ir tris šovinių pilnas dėtuves vaikas galėjo tik žinodamas kodą“, – sakė ministerijos atstovas Brastislavas Gasičius. V. Miličius patikslino, kad įtariamasis savo kuprinėje turėjo 9 mm pistoletą ir dar vieną mažo kalibro pistoletą bei keturis Molotovo kokteilius.

Įtariamas nusikaltėlis po sulaikymo buvo nufilmuotas vedamas iš mokyklos teritorijos surakintas antrankiais, galvą paauglys slėpė po švarku. Prokuratūra informavo, kad buvo paimta trylikamečio kraujo mėginių, siekiant išsiaiškinti, ar šaudynių metu jis buvo veikiamas alkoholio, narkotikų ar kitų psichoaktyvių medžiagų.

„Visos šio nusikaltimo aplinkybės, kaip jis gavo ginklą bei tokio poelgio motyvai šiuo metu tiriami“, – teigiama prokuratūros išplatintame pranešime. Trečiadienį sulaikyti ir įtariamojo tėvai. B. Gasičius teigia, kad tėvas seniau ne kartą su sūnumi vyko praktikuotis į šaudyklą.

Šaudynės Serbijoje

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius konstatavo, kad įtariamasis nė kiek nesigaili, ką padaręs.

Anot prokuratūros atstovų, kadangi įtariamajam nėra keturiolikos metų, jis nebus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Tokį scenarijų numato Serbijos įstatymai. Paauglio tėvas sulaikytas 48 valandoms „dėl įtarimų nusikalstama veika prieš visuomenės saugumą“.

Kol kas neaišku, kas tiksliai laukia paauglio. Belgrado Ugdymų įstaigų sąjungos teisininkai Aleksandra Bevenja ir Vladimiras Božičius CNN padaliniui N1 sakė, kad Serbijoje iš vidurinės mokyklos vaikai neišmetami net ir dėl „labai sunkių pažeidimų“, tačiau tokį moksleivį galima perkelti į kitą ugdymo įstaigą, jeigu tik pastaroji tam pritaria.

Kokia buvo visuomenės reakcija?

Šaudynės mokykloje sukrėtė visą Serbiją, prasidėjo viešos diskusijos dėl konkrečių šalyje galiojančių įstatymų.

Šalies prezidentas A. Vučičius trečiadienį per spaudos konferenciją sakė, kad šalies valdžia turėtų svarstyti galimybę sumažinti amžių, nuo kada šalyje asmuo gali būti patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn, iki dvylikos metų.

Savo pasiūlymą prezidentas grindžia tuo, jog „šiandieniniame pasaulyje vaikai greičiau tampa suaugusiais“ ir pridūrė, kad vyriausybei, svarstant tokią iniciatyvą, vertėtų pasikonsultuoti su gerbiamais teisės specialistais, pasidomėti tarptautinių įstatymų praktika.

A. Vučičius pridūrė, kad pareigūnai turi abejonių, ar „paauglys suprato, kad dėl amžiaus nebus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“.

Prezidentas taip pat pasiūlė mokyklose kas pusę metų moksleiviams atlikti privalomuosius testus dėl narkotikų vartojimo ir patikino, kad vyriausybė pasirūpins, jog mokyklose būtų daugiau policijos pareigūnų.

Šaudynės Serbijoje

Serbijos švietimo ministras Branko Ruzičius teigia, kad „juntama akivaizdi, itin neigiama internetinių žaidimų, grįstų tariamomis vakarietiškomis vertybėmis, įtaka ir aišku, kaip dieną, būtinas esminis pokytis“.

Serbijoje po nelaimės paskelbtas trijų dienų gedulas, kitos Europos šalys reiškė užuojautą.

Neatrodė, kad gali nutikti kažkas panašaus

Prie mokyklos, kur įvyko tragedija, rinkosi gedinčiųjų srautai, nešini gėlėmis ir žaislais.

„Esu sugniuždytas“, – sakė 19-metis Aleksas Oborina. – Mes žlugome kaip visuomenė, nes taip neturėtų nutikti 13-mečiui. Jis neturėtų griebti ginklo, eiti į mokyklą ir šaudyti į savo draugus.“

„Tai turbūt blogiausias dalykas, kuris kada nors nutiko mano gyvenime“, – sakė jis.

Šaudynės Serbijoje

Dviejų vaikų mama Sanja, atvykusi kartu su savo vaikų mokyklos mokytojais, pradėjo verkti, kai pasakojo, jog naktį jos 10-metis sūnus paklausė jos vyro, kas nutiktų, jei paskui juos įvyktų susišaudymas.

„Sūnus paklausė: kaip jaustumėtės, jei tektų laukti už mokyklos, o aš neišeičiau? Vaikai kartais yra protingesni už mus ir pastebi dalykus, kurių mes nepastebime“, – kalbėjo moteris.

„Tai ne vaiko kaltė. Tai mūsų kaltė. Tai čia vykstančių dalykų derinys. Esame puiki šalis, kurioje gyvena geri žmonės, bet turime problemų, kurias turime išspręsti drastiškai“, – mano Sanja.

Ji priduria, kad smurtą tiek internete, tiek realiame gyvenime reikia spręsti nedelsiant.

Šaudynės Serbijoje

„Bijau, kad tai gali būti pradžia. Mums tereikia tai sustabdyti. Dabar supratome, kad mūsų šalyje kažkas panašaus gali nutikti, ir mes turime rūpintis savo vaikais“, – teigė moteris.

Milja Krivokuca iš Serbijos švietimo ministerijos, atsakinga už smurto prevenciją klasėse Serbijoje, BBC teigė, kad įtariamojo mokyklos įrašuose nebuvo jokių požymių, kad jis galėtų imtis tokio smurto.

„Pagal oficialią informaciją, kurią turime apie šį konkretų atvejį, niekas nerodė, kad gali nutikti kažkas panašaus“, – sako ji.

„Mums dabar svarbiausia palaikyti visus, stabilizuoti situaciją, tada žiūrėsime retrospektyviai, ar būtų galima ką nors daryti kitaip“, – priduria pareigūnė.

M. Krivokuca pritaria Serbijos prezidento siūlymui, kad po žudynių baudžiamosios atsakomybės amžius gali būti sumažintas nuo 14 iki 12 metų: „Mano nuomone, sumažinti baudžiamosios atsakomybės amžių būtų pageidautina dėl vienos svarbios priežasties: būtina užtikrinti maksimalią apsaugą [mokykloms].“

Ji mano, kad Serbija taip pat turėtų palyginti savo teisės aktus su kaimynėmis Europoje ir toliau: „Galbūt turėtume pamatyti, ką daro kitos šalys, kur teisinė atsakomybė prasideda nuo 12, o kartais ir 10 metų.“

Nusikaltimas sukėlė ir daug pykčio. Minios protestuotojų rinkosi Belgrade ir prie šalies švietimo ministerijos reikalavo ministro atsistatydinimo.

Šaudynės Serbijoje

Serbijos prezidentas pažadėjo nuginkluoti šalį

Nepraėjus nė 48 valandoms po įvykio, Serbiją sukrėtė dar vienos masinės šaudynės. Vyras Serbijoje ketvirtadienio vakarą paleido šūvius į žmonių grupę ir aštuonis jų nušovė. Dar 13 asmenų buvo sužeisti. Incidentas įvyko Dubonos kaime, esančiame už 50 km į pietryčius nuo Belgrado.

Užpulti žmonės nieko neįtardami sėdėjo ant suoliuko kaimo centre, savo svetainėje rašo dienraštis „Blic“. Anot duomenų, šaulys į juos šovė iš automobilio.

Policija po kelias valandas trukusių sulaikė įtariamą šaulį.

A. Vučičius penktadienį, po to, kad pranešta apie dar vienas masines šaudynes, pažadėjo pradėti plataus masto nuginklavimo kampaniją, siekiant surinkti šimtus tūkstančių ginklų.

„Mes beveik visiškai nuginkluosime Serbiją“, – sakė A. Vučičius tiesioginės transliacijos metu, praėjus kelioms valandoms po antrųjų šaudynių.

Prezidentas sakė, kad plano tikslas – iš gyventojų surinkti šimtus tūkstančių ginklų; bus vykdoma masinė šalyje registruotų ginklų peržiūra, taip pat imamasi priemonių užkirsti kelią nelegaliems ginklams.

Šaudynės Serbijoje

Kaip dažnai Serbiją ištinka tokios tragedijos?

Ginklų turėtojų skaičius Serbijoje yra didelis, čia populiarios šaudyklos, tačiau norint turėti šaunamąjį ginklą reikia specialaus leidimo.

Per Balkanų karus, vykusius dešimtajame dešimtmetyje po kruvino Jugoslavijos skilimo, regione taip pat buvo paplitę daug ginklų.

Serbijoje – pietinėje Europos šalyje, kur gyvena beveik septyni milijonai žmonių – namuose turimų ginklų skaičius siekia 2,7 mln. Šis įspūdingas skaičius – XX amžiaus paskutinį dešimtmetį trukusio konflikto palikimas. Deja, iš jų oficialiai registruoti tik 44 proc. – bent jau tokie buvo 2018 metų duomenys.

Anksčiau šią savaitę A. Vučičius teigė, kad šalyje, kurioje gyvena apie 6,8 mln. gyventojų, yra daugiau kaip 760 tūkst. registruotų šaunamųjų ginklų.

Tai reiškia, kad šimtui serbų tenka 39 ginklai, nustatė Geneva Graduate Institute ekspertai. Tai didžiausias civilių turimų ginklų skaičius visoje Europoje ir penktas pasaulyje.

Daugiau nei 1,5 mln. ginklų, kuriuos turi Serbijos žmonės, yra laikomi nelegaliai. Nepaisant to, tokie tragiški išpuoliai pasitaiko gana retai. Jiems užkerta kelią gana griežti ginklus reglamentuojantys šalies įstatymai ir nuolaidos tiems, kurie atiduoda ar įregistruoja savo nelegalų šaunamąjį ginklą, skelbia „Reuters“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)