URM patikslino, kad A. Kovačevas, Bulgarijos „Atminties“ fondo pirmininkas daktaras Milenas Vrabevskis ir dar trys Bulgarijos piliečiai planavo Šv. Georgijaus dienos proga apsilankyti Šiaurės Makedonijos Novo Selo kaime.

„Neigiamo atsakymo – draudimo įvažiuoti į Šiaurės Makedoniją – priežastys stebina“, – pažymėjo Bulgarijos URM.

Ministerija paragino Šiaurės Makedoniją „nutraukti provokacijas prieš Bulgariją, bulgarus ir Europos institucijų atstovus“ ir pridūrė, kad oficialiai iškels šį klausimą Šiaurės Makedonijos valdžiai.
Pats A. Kovačevas agentūrai BGNES teigė, kad pastaruosius dešimt metų buvo įleidžiamas į Šiaurės Makedoniją ir nesupranta neigiamo atsakymo priežasčių.

Oficialioji Skopjė situacijos kol kas nekomentavo.

Novo Selo kaime palaidoti bulgarų kariai, žuvę per Balkanų karą ir Pirmąjį pasaulinį karą. Iš viso Šiaurės Makedonijoje yra 471 bulgarų karių kapinės.

Gegužės 6-ąją Bulgarijoje švenčiama Šv. Georgijaus diena, skirta Bulgarijos kariuomenei.
Pastaraisiais mėnesiais tarp Sofijos ir Skopjės padidėjo įtampa dėl neišspręstų istorinių prieštaravimų ir bulgarų kultūrinių teisių užtikrinimo Šiaurės Makedonijoje problemų.

Praėjusių metų lapkritį Šiaurės Makedonijoje įsigaliojo įstatymas, kuris iš esmės draudžia bulgarų organizacijoms turėti pavadinimus, susijusius su istorinėmis asmenybėmis ir įvykiais, kuriuos Bulgarija laiko savais. O sausį po išpuolio prieš bulgarų organizacijos sekretorių Šiaurės Makedonijoje Sofija atšaukė ambasadorių iš Skopjės.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją