Apie tai pranešė laikraštis „The Washington Post“, remdamasis slaptais Pentagono dokumentais, kurie buvo nutekinti internete. Pažymima, kad Gynybos ministerijos pareigūnai svarstė galimybę pradėti viešą kampaniją, kurios tikslas būtų diskredituoti J. Prigožiną per tarpininkus.

„Pareigūnai pirmiausia pažymėjo, kad jei Gynybos departamentas ketina pasipriešinti viešiems Prigožino pareiškimams, jis turėtų rasti lygiaverčių sąjungininkų, kurie kovotų su Prigožinu, o ne daryti tai patys“, – teigiama viename iš dokumentų.

Tačiau Rusijos gynybos ministerija nebuvo įsitikinusi, kad sugebės surengti sėkmingą informacinę kampaniją prieš Prigožiną, jei Rusijos vyriausybė neuždraus jam daryti viešus aukšto lygio pareiškimus. Išvados apie tai buvo padarytos iš radijo žvalgybos ataskaitos. Tačiau būtent Rusijos gynybos ministerija neigia bet kokius konfliktus su Prigožinu.

Pasak Filadelfijos Užsienio politikos tyrimų instituto vyresniojo bendradarbio Robo Lee, Prigožinas ne visada buvo problema Kremliui.

„Putinas mėgsta naudotis konkuruojančiomis grupuotėmis kaip būdu išlaikyti valdžią, tačiau tai labai kenkia karinei operacijai“, – aiškino analitikas.

Dokumentuose pažymima, kad Rusijos kariuomenė negali tiksliai pasakyti, ar „Vagner“ trūko šaudmenų dėl sąmoningų Gynybos ministerijos veiksmų. Faktas tas, kad šaudmenys buvo paskirstyti tiesiogiai per operatyvinę grupę Bachmute, o ne per ministeriją.

Kartu toliau teigiama, kad 2023 m. vasario mėn. pirmoje pusėje „Vagner“ prašymai buvo įvykdyti, nors ir ne visiškai. Dar daugiau – Gynybos ministerijos pareigūnai siūlė padvigubinti amunicijos tiekimą „Vagner“, kai Prigožino retorika tapo dar aštresnė. Jie netgi planavo apie tai paskelbti viešai. Be to, vasario 22 d. Prigožinas buvo iškviestas į susitikimą su V. Putinu ir Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

„Susitikime beveik neabejotinai bent iš dalies buvo kalbama apie Prigožino viešus kaltinimus ir dėl to kilusią įtampą su Šoigu“, – sakoma viename iš dokumentų.

Prieš šį susitikimą A. Prigožinas teigė, kad vasario viduryje jis prašė V. Putino leisti jam ir toliau verbuoti į savo grupuotę kalinius ir užsieniečius. Tačiau Putinas įsakė Prigožinui kreiptis dėl to į Gynybos ministeriją, taip faktiškai stodamas savo generolų pusėn.

Pastaraisiais mėnesiais „Vagner“ įkūrėjas griežtai kritikavo Gynybos ministeriją. Visų pirma jis skundėsi dėl nepakankamo vyrų ir amunicijos skaičiaus. Kitą dieną jo retorika tapo dar aštresnė. Tarp daugybės likviduotų samdinių kūnų J. Prigožinas skundėsi, kad jo „Vagner“ patyrė didelių nuostolių Bachmute dėl amunicijos trūkumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją