30-metis savanoris yra iš nedidelio miestelio netoli Černihivo, šalies šiaurėje, kurį rusai buvo užėmę didelio masto karinės invazijos pradžioje daugiau nei prieš metus ir kuriam laikui okupavę. Arti rusų pozicijų esantis ukrainiečių būrys įpratęs prie nuolatinių artilerijos šūvių ir virš galvos vis praskrendančių sraigtasparnių, o šiaip pastaruoju metu čia gana ramu.

Didelę laiko dalį kariai žvalgosi pro žiūronus, laukia, klausosi, naršo išmaniuosiuose telefonuose, kasa žemes, valo ginklus, tarp kurių yra ir automatinių šautuvų, atsiųstų Amerikos ir Vokietijos.

Pastaroji rusų ataka vyko maždaug prieš mėnesį, jos metu ukrainiečiai su automatiniais šautuvais nukovė apie 30 rusų.

„Pavojus visada juntamas. Vis dėlto laikui bėgant prie jo įpranti. O visi pojūčiai pasidaro tarytum aštresni. Kaip čia tiksliau įvardijus... Na, nebejauti baimės, kurią jautei iš pradžių. Pradžioje mane motyvavo patriotizmas. Jį kurstė meilė tėvams, draugams ir kitiems, o laikui bėgant, kai supranti, kad jie visi saugūs, tai tampa darbu“, – kalba Artiomas.

Jis su kolegomis, kurie daugiausia – savanoriai, pasikeisdami būna apkasuose – keturios dienos apkasuose, keturios – ne. Jie dalijasi šia vieta su kate ir septyniais jos kačiukais, katės neleidžia įsiveisti apkasuose pelėms. Siauri apkasai iškasti giliai žemėje, vietomis sutvirtinti smėlio maišais.

Slėptuvė buvo ne kartą apšaudyta, vis dėlto saugo nuo artilerijos sviedinių, minosvaidžių ir iš bepiločių numetamų ginklų, kurie kelia grėsmę abiem pusėms palei 1200 kilometrų ilgio fronto linijas rytų ir pietryčių Ukrainoje.

„Turime kur valgyti, miegoti, turime stogą virš galvos. Kažin, ar daugiau ko reikia, kai patenkinti pagrindiniai poreikiai. Gali miegoti, valgyti, susikuria saugumo iliuzija. Vis kita tampa nesvarbu“, – teigia karys.

Ukrainos valdžia planuoja pradėti kontrpuolimą ateinančiomis savaitėmis, tikėdamasi pakeisti karo eigą ir sugrąžinti 1991 m. buvusias sienas su Rusija.

Oleksandras iš Černihivo regiono tikisi, kad per kontrpuolimą ukrainiečiai užims ir išlaikys priešo pozicijas. „Ginsimės ir toliau pulsime, kol nustumsime juos iki jų sienų“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją