„Du nepilotuojami orlaiviai buvo nukreipti į Kremlių <...>, prietaisai sunaikinti“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Operacija vadinama „planuotu teroro aktu ir mėginimu pasikėsinti į Rusijos Federacijos prezidento gyvybę“.

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotas sprogimas virš Kremliaus.

Viename įraše matomas pietvakarių kryptimi skrendantis orlaivis, o ant Senato stogo lipa du žmonės. Staiga orlaivis dėl nežinomų priežasčių sprogsta prie pat Senato kupolo viršūnės, virš kurios iškelta Rusijos vėliava. Orlaivio nuolaužos krenta į vidinį Senato kiemą.

Bepiločio orlaivio skrydžio kryptis buvo iš pietryčių į pietvakarius, t .y. link Kremliaus arsenalo, kuris paverstas muziejumi, ir tikimybė, kad ten 3-ią nakties miega pats V. Putinas, nėra ypač didelė.

Vėliau socialiniuose tinkluose išplito ir daugiau įrašų, kuriuose taip pat užfiksuotas sprogimas.


Anksčiau žiniasklaida pranešė, kad naktį į trečiadienį Maskvos Kremliaus rajone nugriaudėjo du galingi sprogimai, po kurių į dangų kilo tiršti dūmai ir išsijungė Kremliaus sienų apšvietimas, praneša portalas „tsn.ua“.

Apie incidentą informavo Rusijos sostinės gyventojai, skelbiantys socialiniuose tinkluose esą jį patvirtinančius vaizdo įrašus.

Pasak maskviečių, garsas buvo panašus į griaustinį. Netoli Kremliaus esančio namo gyventojai po „pokštelėjimo“ matė kibirkštis padangėje ir žmones su žibintuvėliais krantinėje. Kremliaus ir krantinės apšvietimas buvo išjungtas.

Rusija skelbia, kad V. Putino Kremliuje tariamos atakos metu nebuvo, jis esą dirbo Novo Ogariove.

Kremlius pareiškė, kad gegužės 9-osios paradas, skirtas sovietų pergalei prieš nacistinę Vokietiją paminėti, vyks Maskvoje, kaip suplanuota, nepaisant pranešimo apie dronų ataką, nukreiptą į prezidentą Vladimirą Putiną.

Kremlius

„Paradas įvyks. Planuose nėra jokių pakeitimų“, – Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Podoliakas: Rusija rengia plataus masto provokaciją

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychaila Podoliakas, reaguodamas į Rusijos kaltinimus, teigia, kad Kyjivas neturi nieko bendra su dronų atakomis prieš Kremlių.

Komentare žiniasklaidai M. Podoliakas įvardijo tris priežastis, kodėl Ukraina nepuola Kremliaus.

Pirma, anot jo, tai „neišsprendžia jokių karinių problemų“, o atvirkščiai, išprovokuotų Rusiją „dar radikalesniems veiksmams“ Ukrainos gyventojų atžvilgiu.

Kremlius

Antra, M. Podoliakas teigia, kad Ukraina naikina Rusijos karinius objektus „išimtinai okupuotose teritorijose“.

Trečia, jis išreiškė nuomonę, kad Rusijos pranešimai apie tariamą dronų ataką ir tariamą „Ukrainos žvalgybos agentų“ sulaikymą Kryme „aiškiai rodo, jog Rusija artimiausiomis dienomis rengia plataus masto teroristinę provokaciją“.

Ukrainos prezidento atstovas spaudai anksčiau trečiadienį taip pat sakė, kad Ukraina nedalyvavo tariamoje dronų atakoje prieš Kremlių, apie kurią paskelbė Maskva.

„Neturime informacijos apie vadinamąsias naktines atakas prieš Kremlių, bet, kaip ne kartą yra sakęs prezidentas V. Zelenskis, Ukraina nukreipia visas turimas pajėgas ir priemones savo teritorijoms išlaisvinti, o ne kitas puldinėti“, – BBC sakė V. Zelenskio atstovas Serhijus Nikiforovas.

Jo vertinimu, tai, kas įvyko Maskvoje, akivaizdžiai yra situacijos eskalavimas prieš gegužės 9-ąją.

Dronams uždrausta skraidyti virš Maskvos ir Sankt Peterburgo

Rusijos Sankt Peterburgo mieste uždrausti visi komerciniai ir privatūs dronų skrydžiai. Tinklalapis su paraiškos leidimui gauti forma neveikia, atsakingos žinybos teigia, kad visiškas draudimas galios bent jau iki gegužės 15 d., praneša portalas „Fontanka“.

Pasak jo šaltinių, skrydžių draudimas taip pat galioja 150 kilometrų spinduliu aplink Sankt Peterburgą. Oro erdvė uždaryta dėl saugumo.

Maskvos merija pranešė, kad neribotam laikui uždraudžiami visi privatūs dronų skrydžiai virš Rusijos sostinės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)