Demokratiškai valdomam Taivanui nuolat gresia Kinijos invazija, Pekinas laiko salą savo teritorija ir baudžiasi ją susigrąžinti.

Į pensiją išėjęs JAV jūrų pėstininkų generolas leitenantas Stevenas Rudderis buvo į Taipėjų atvykusios Amerikos gynybos rangovų delegacijos narys ir dalyvavo diskusijose dėl karinės įrangos, įskaitant nepilotuojamas oro sistemas, kūrimo su Taivano įmonėmis.

S. Rudderis trečiadienį kalbėjo gynybos pramonės forumo kuluaruose, jis sakė žurnalistams, kad Taivanas, kaip ir visas pasaulis, „mokosi“ iš Rusijos karo Ukrainoje. „Matėme, kad mažesnės nepilotuojamos oro sistemos vaidina labai svarbų vaidmenį (...) sausumos pajėgos geba sukurti gynybinės ugnies jėgos veiksnį miesto aplinkoje tokiais būdais, kokių anksčiau nesame ištyrę“, – sakė jis. Ši technologija „leidžia sukurti aprėptį tose zonose, kuriose nėra įprastinių pajėgų“.

Karas miesto gatvėse buvo platesnio Ukrainos kontrpuolimo dalis nuo pat Rusijos pernai pradėtos invazijos, padidinusios nuogąstavimus, kad ir Pekinas gali įvykdyti grasinimus aneksuoti Taivaną. Pernai Taipėjaus kariuomenė įtraukė kovas miesto sąlygomis į kasmetines savo karines pratybas, rezervistai per mokymus saugojo smėlio maišais sutvirtintus apkasus, kad neleistų priešams patekti į sostinę. Vis daugiau Taivano civilių taip pat dalyvauja karo mieste seminaruose, kad įgautų kovinių įgūdžių.

„Dabartinė geopolitinė padėtis regione reikalauja skubaus (JAV ir Taivano) gynybos pramonės bendradarbiavimo“, – per forumą sakė Taivano nacionalinės dronų pramonės asociacijos vadovas Maxas Lo. Jis ragino JAV parduoti Taivanui pažangesnių nepilotuojamų sistemų ir sakė, kad ši technologija yra „vertingas įrankis lanksčiai rinkti žvalgybos duomenis, vykdyti tikslius smūgius ir įvairias karines operacijas“.

Forumas vyko tą pačią dieną, kai Taipėjus paskelbė, kad Kinijos kariuomenė antrą kartą per savaitę pasiuntė salą apskriejusį bepilotį orlaivį, tai – nauja stebėjimo taktika, papildžiusi beveik kasdienius Pekino karo lėktuvų skrydžius į Taivano oro gynybos identifikavimo zoną. Taivano gynybos ministerija paskelbė žemėlapį, rodantį ilgojo nuotolio žvalgybinio nepilotuojamo orlaivio BZK-005 skrydį iš šiaurės į salos rytus, posūkį į pietus ir tada atgal į vakarus.

Pastaraisiais metais Pekinas vis labiau žvangina ginklais, praėjusį mėnesį surengė naujausias pratybas aplink salą, reaguodamas į Taivano prezidentės Tsai Ing-wen ir JAV Atstovų rūmų pirmininko Kevino McCarthy susitikimą Kalifornijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją