Kelionės iš Vengrijos į Romą metu pontifikas užsiminė, kad Vatikanas dėl karo Ukrainoje dalyvauja slaptoje taikos misijoje.

„Galite suprasti, kad mes susitikime kalbėjomės ne apie Raudonkepuraitę, bet apie viską, visi nori kelio į taiką. Aš esu pasirengęs padaryti viską, ko reikia. Šiuo metu vyksta misija, tačiau ji dar nėra vieša. Kai ateis laikas, galėsiu apie tai kalbėti“, – sakė jis.

Tačiau Ukraina teigia nieko nežinanti apie kokią nors taikos misiją. Tai praneša CNN. „Jei vyksta derybos, tai be mūsų žinios ir pritarimo“, – teigė Ukrainos prezidento biurui artimas leidinio šaltinis.

Su Rusijos karą pateisinančiu Vladimiro Putino bendražygiu patriarchu Kirilu nuo karo Ukrainoje pradžios popiežius kalbėjo tik kartą nuotoliniu būdu. Kiti ryšiai esą palaikomi per metropolitą Antonijų, pakeitusį Hilarioną.

Praėjusių metų vasarą buvo numatytas pontifiko susitikimas su Kirilu Jeruzalėje, bet dėl karo buvo atšauktas.

O okupantai pirmadienio naktį surengė dar vieną masinę raketų ataką prieš Ukrainą. Pranešta, kad iš viso jų paleista 18. Laimei, Ukrainos oro gynybai pavyko 15 numušti.

Dnipro srityje raketos pataikė į gyvenamuosius pastatus. Rusijos gynybos ministerija kaip ir anksčiau ciniškai pareiškė, kad atakavo karines įmones, o ne gyvenamuosius pastatus.

Tuo metu Umanėje artimieji palaidojo per ankstesnę barbarišką okupantų ataką žuvusius artimuosius. Iš viso atakas nusinešė 23 gyvybes, tarp jų 6 vaikų.

„Negaliu perteikti jausmų, esu sugniuždytas. Gyvenu netoliese, vaikus, pačius mažiausius, asmeniškai pažinojau nuo mažens, asmeniškai juos krikštijau. Kaip ir visi, esu susirūpinęs, nes turiu vaikų, esu šios šalies pilietis ir gyvenu šiame mieste jau 15 metų. Su šiais žmonėmis statome šią nedidelę bažnyčią. Meldžiuosi, kad karas baigtųsi ir taika ateitų į mūsų namus, miestą ir šalį. Tegu Dievas išgelbėja ir padeda visiems“, – kalbėjo vietos kunigas.

Ukrainos kariai kontratakavo rusus tam tikruose Bachmuto ruožuose Donecko srityje ir privertė juos palikti kai kurias pozicijas. Skelbiama, kad su Ukrainos gynėjais Bachmuto kryptimi kovojančių okupantų – daugiau nei 25 tūkstančiai.

Rusijos Briansko srityje, netoli sienos su Ukraina, po sprogimo nuo bėgių nuvažiavo krovininis traukinys. Jis, teigiama, gabeno naftos ir medienos produktus. Savaitgalį Sevastopolio uostamiestyje, Rusijos aneksuotame Kryme, po drono atakos užsiliepsnojo degalų saugykla. Atakos prieš Rusijos tiekimo linijas, pasak stebėtojų, yra pasirengimas Ukrainos kontrpuolimui. Manoma, kad jis prasidės ateinančiomis dienomis.

Netgi tėvynėje saugūs nebesijaučiantys rusai kukliai paminėjo gegužės 1-ąją – tradicinės šimtus tūkstančių žmonių pritraukiančios eitynės atšauktos dėl neva išaugusios terorizmo grėsmės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: