Tris dienas truksianti pontifiko kelionė prasidėjo nuo susitikimo su ministru pirmininku Viktoru Orbanu, kurio nacionalistinės pažiūros dažnai kertasi su popiežiaus pažiūromis.

86 metų argentinietis dėl silpnos sveikatos viešės tik sostinėje Budapešte. Prieš mėnesį jis buvo paguldytas į ligoninę dėl bronchito.

„Taigi gyvybiškai svarbu atgaivinti Europos dvasią“, – sakė popiežius savo kalboje, kurios klausėsi V. Orbanas kartu su kitais aukšto rango pareigūnais.

Jis apgailestavo, kad tarptautinėje arenoje „politika labiau tarnauja emocijoms kurstyti, o ne problemoms spręsti, nes po karo baisumų pasiekta branda užleidžia vietą regresui į savotišką paauglišką karingumą“.

Jis pridūrė, kad taika bus pasiekta tik žvelgiant į platesnį kontekstą ir vykdant „politiką, orientuotą į žmogų, į neturtinguosius ir į ateitį, o ne tik į valdžią, pelną ir dabartines perspektyvas“.

„Visiems svetinga bažnyčia“

Kai kurie analitikai teigė, kad šis vizitas, kuris atkreipia dėmesį į šią Vidurio Europos šalį, V. Orbanui yra naudingas.

Popiežius su Vengrijos vadovu susitiko po to, kai jį prezidentūroje priėmė prezidentė Katalin Novak. Tiesiogiai filmuotoje medžiagoje buvo matyti, kaip abu vyrai sveikinasi paspausdami vienas kitam ranką.

Susitikimo metu V. Orbanas sveikino „krikščioniškąjį kelią“ kaip „taikos kelią šiandien“.

Dėl karo Ukrainoje abu lyderiai ragina vesti taikos derybas, tačiau V. Orbanas išskirtinis visoje ES tuo, kad reikalauja išlaikyti ryšius su Maskva.

Skiriasi jų abiejų požiūriai į migraciją: Vengrijos premjeras nuolat pasitelkia prieš migraciją nukreiptą retoriką norėdamas apginti „krikščioniškąją Europą“. Tai prieštarauja pontifiko palankesniam požiūriui į tuos, kurie bėga nuo skurdo ar iš konfliktų zonų.

Pirmoji popiežiaus kalba penktadienį buvo pasakyta buvusiame vienuolyne, kuriame dabar įsikūręs ministro pirmininko biuras.

Pranciškus pabrėžė „atvirumo kitiems būtinybę“ ir perspėjo, kad nereikia „užsisklęsti savyje“.

Vėliau Švento Stepono bazilikoje sakytoje kalboje jis gyrė „visiems svetingą Bažnyčią“ ir ragino susirinkusius vyskupus bei dvasininkus „vengti nelankstumo“.

Aikštėje buvo susirinkę tūkstančiai žmonių, kurie klausėsi kalbos, transliuojamos per milžiniškus ekranus.

Pranciškus Vengrijoje, kur 39 proc. iš 9,7 mln. gyventojų yra katalikai, trumpam buvo sustojęs 2021 metais. Jis taip pat yra antrasis Vengrijoje besilankantis popiežius po Jono Pauliaus II kelionių 1991 ir 1996 metais.

41-oje savo kelionėje į užsienį nuo 2013 metų, kai tapo popiežiumi, Pranciškus planuoja susitikti su jaunimu, vietinės bažnyčios nariais, akademinio ir kultūros sektoriaus atstovais.

Šeštadienį popiežius susitiks su pabėgėliais iš Ukrainos, Afganistano ir kitų šalių, sekmadienį laikys mišias po atviru dangumi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją