„Popiežiaus vizito savaitė suteikia ypatingą galimybę valstybės vadovei pasinaudoti amnestijos teise“, – ketvirtadienio vakarą Budapešte paskelbė prezidento kanceliarija.

Amnestija pritaikyta dešiniajam teroristui György Budahazy, kurį Budapešto apeliacinis teismas šių metų kovo mėnesį nuteisė 6 metams laisvės atėmimo, ir dar devyniems jo vadovaujamos kraštutinių dešiniųjų grupuotės „Hunnia“ nariams. 2007-2009 metais gauja surengė daug padegimų ir sprogdinimų prieš kairiųjų ir liberalių politikų namus, planavo pasikėsinimą nužudyti, sumušė ir sunkiai sužeidė televizijos prodiuserį.

Teismo procesai užsitęsė daugiau nei dešimt metų. G. Budahazy laikomas kraštutinių dešiniųjų simboline figūra, tačiau jam simpatizuoja ir Vengrijos valdančiosios partijos „Fidesz“, kuriai priklauso ir prezidentė K. Novák, šalininkai. Paskelbus dekretą dėl amnestijos, penktadienį anksti ryte jis buvo laisvas palikti į šiaurę nuo Budapešto esantį Vaco kalėjimą.

G. Budahazy‘ui buvo atgabentas žirgas ir jis išjojo šaukdamas „Laisvė!“, pranešė Vengrijos žiniasklaida. Be to, bulvariniam laikraščiui „Blikk“ G. Budahazy sakė, kad sekmadienį dalyvaus popiežiaus Pranciškaus mišiose Budapešte ir sukalbės už jį padėkos maldą.

Katalikų Bažnyčios vadovas penktadienį pradėjo trijų dienų vizitą Vengrijos sostinėje. Svarbiausias akcentas bus mišios, kurias Pranciškus laikys sekmadienio rytą aikštėje priešais parlamentą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją