Ši nutartis priimta po 2021 metų teismo sprendimo, kai teisėjai nustatė, kad Rusija buvo atsakinga už „nežmoniškus“ veiksmus prieš Sakartvelo piliečius pasibaigus kovoms, kurios vyko 2008 metų rugpjūčio 9-12 dienomis.

Per karą su Rusija Sakartvelas prarado Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų kontrolę. Teismas padarė išvadą, kad Rusija negali būti laikoma atsakinga už žmogaus teisių pažeidimus per penkias dienas trukusį karą.

Tačiau po ugnies nutraukimo Rusijos valdžios institucijos buvo atsakingos už padėtį konflikto regione ir turėjo užtikrinti Žmogaus teisių konvencijos vykdymą, tuomet teigė teisėjai.

Bet Rusija leido Pietų Osetijos pajėgoms plėšikauti, grobti, smurtauti ir kankinti. Sakartvelo civiliai gyventojai buvo paimami į nelaisvę, išvaromi iš namų arba nužudomi. Iki šiol klausimas dėl kompensacijos buvo neišspręstas.

Abejotina, ar Sakartvelas iš tikrųjų gaus pinigus. Rusija dėl karo prieš Ukrainą buvo pašalinta iš Europos Tarybos, todėl ji nebėra Europos žmogaus teisių konvencijos, kurios laikymąsi užtikrina EŽTT, narė. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo paskelbęs, kad nebepripažins šio teismo sprendimų.

Nepaisant to, EŽTT vis dar nagrinėja kelis tūkstančius bylų prieš Rusiją. Europos Taryba, Žmogaus teisių konvencija ir Teismas yra nepriklausomi nuo ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją