86-erių popiežius argentinietis per savo kelionę dėl silpnos sveikatos sustos tik Budapešte, prieš mėnesį jis dėl bronchito buvo paguldytas į ligoninę.

Tikimasi, kad jis atvyks į sostinę 10 val. vietos laiku (11 val. Lietuvos laiku), jau kelias dienas dėl saugumo operacijos, susijusios su vizitu, sostinėje blokuojami pagrindiniai keliai. Prezidento rūmuose jį sutiks prezidentė Katalin Novak, vietos žiniasklaidai sakiusi, kad prieš vizitą tobulina savo ispanų kalbos žinias, po to Pranciškus susitiks su V. Orbanu.

Nuo 2010 m. valdantis Vengrijos premjeras gina „krikščioniškąją Europą“ ir nuolat pasisako prieš migraciją. Tai prieštarauja palankiam pontifiko požiūriui į bėgančiuosius nuo skurdo ar karo. Nepaisant to, pernai per audienciją Vatikane Pranciškus padėkojo iš kalvinistų šeimos kilusiam V. Orbanui už tai, kad Vengrija priima nuo karo bėgančius ukrainiečius.

Likus penkiems mėnesiams iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, popiežius septynias valandas viešėjo Budapešte, per tarptautinį religinį renginį jis pažadėjo grįžti į daugiausia pasaulietinę šalį, katalikai yra 39 proc. Vengrijos gyventojų.

Pirmąją kalbą Pranciškus pasakys penktadienio vidurdienį, jis kreipsis į Vengrijos valdžios institucijas, diplomatus ir pilietinės visuomenės narius. Sekmadienį pontifikas sakė, kad rengia vizitą „kaip piligrimas, visų draugas ir brolis“, o Vengrijos valdžia pabrėžė, kad jo vizitas „nėra politinis įvykis“.

Budapešte Pranciškų, kaip įprasta, lydės gydytojas.

Vėliau penktadienio popietę Šv. Stepono bazilikoje popiežius susitiks su vietos vyskupais ir dvasininkais, aikštėje pastatyti milžiniški ekranai ir kėdės, jo kalba bus tiesiogiai transliuojama visuomenei.

Per 41-ąją kelionę į užsienį nuo 2013 m., kai tapo popiežiumi, Pranciškus ketina susitikti su jaunimu, vietos bažnyčios nariais ir akademinio bei kultūros sektoriaus atstovais, o sekmadienį aukos šv. Mišias po atviru dangumi. Šeštadienį popiežius, ne kartą raginęs siekti taikos Ukrainoje, nors jo pastangos tarpininkauti nedavė jokių rezultatų, susitiks su pabėgėliais iš Ukrainos.

V. Orbanas siekia išlaikyti ryšius su Maskva ir stengiasi nekritikuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino dėl karo Ukrainoje. Jis atsisako siųsti ginklus Kyjivui ir kritikuoja sankcijas Maskvai, tokia jo pozicija komplikavo Vengrijos santykius su Ukraina ir pablogino ryšius su Europos Sąjungos partnerėmis.

Visuomenėje, karštai diskutuojančioje dėl šeimos ir lyčių teisių, V. Orbanui palanki žiniasklaida kritikavo popiežių už pernelyg palankų požiūrį į migrantus ir LGBTQ bendruomenę.

Vis dėlto, pasak apžvalgininkų, V. Orbanas pasinaudos popiežiaus vizitu, kad pabrėžtų bendras „tradicines vertybes, susijusias su šeima ir Dievu“. Popiežiaus vizitas gali būti naudingas V. Orbanui, teigia jie.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją