M. Mizincevas į postą buvo paskirtas tik prieš septynis mėnesius. Oficialiai apie jo atleidimą nepranešta.

„Lekia galvos, – taip apibendrino „Vagner“ artimas „Telegram“ kanalas „WarGonzo“, kuris patvirtino M. Mizincevo atleidimą ir pažymėjo, kad atleidimų banga prasidėjo po V. Putino vizito.

Kas žinoma apie Mizincevą

Apie tariamą M. Mizincevo atleidimą vienas pirmųjų informavo Rusijos valstybinės televizijos ir radijo bendrovės (VGTRK) „karo korespondentas“ Aleksandras Sladkovas. Jo teigimu, atleidimo priežastys jam nėra žinomos. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė pakomentuoti gandus apie M. Mizincevo atleidimą, rašo BBC.

Prieš tapdamas Rusijos gynybos ministro pavaduotoju, M. Mizincevas vadovavo Nacionaliniam gynybos valdymo centrui. Manoma, kad jis surengė tris mėnesius trukusią Mariupolio apgultį. Remiantis Ukrainos valdžios institucijų vertinimais, jos metu buvo nužudyta keletas dešimčių tūkstančių žmonių. Vakarų žiniasklaida generolą praminė „Mariupolio skerdiku“.

Mariupolio sugriovimas lyginamas su Alepo apgultimi – po rusų bombardavimų šis Sirijos miestas virto griuvėsiais. Antskrydžiams Sirijoje vadovavo būtent M. Mizincevas, ir, karo ekspertų manymu, Mariupolyje jis iš dalies panaudojo sukauptą patirtį. 2022 m. kovo mėnesį Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė jam įvedė asmeninių sankcijų.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba paskelbė garso įrašą, kuriame, kaip teigiama, M. Mizincevas įžeidinėja savo pavaldinius ir grasina juos pasodinti „ant butelio“.

Michailas Mizincevas

Logistikos problemos

Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainėje rašoma, kad M. Mizincevas atsakingas už Rusijos kariuomenės logistiką, įskaitant visų reikalingų išteklių bei ginkluotės ir karinės technikos tiekimą. Anksčiau šias pareigas ėjo Dmitrijus Bulgakovas.

Praėjus trims dienoms po M. Mizincevo paskyrimo, Rusijoje buvo paskelbta vadinamoji dalinė mobilizacija, kurią vykdant vėl iškilo klausimas dėl logistikos problemų. Dviejų Dūmos komitetų vadovai netgi kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir nurodė išspręsti užnugario tiekimo problemas.

Dūmos Gynybos komiteto narys Andrejus Guruliovas pareiškė, kad jam „iki šiol neaišku, kur dingo 1,5 mln. komplektų, kurie buvo saugomi šauktinių priėmimo punktuose“. „Iš kur atsiranda problemų dėl uniformų, dėl dar kažko? To niekas nesiteikia paaiškinti!“

Ukrainos kareiviai jau anksčiau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti rasti Rusijos kareivių sausieji daviniai: kadruose matyti, kad visų rinkinių tinkamumo vartoti terminas baigėsi prieš kelerius metus.

Tinklaraštininkai reguliariai rengė aukojimo kampanijas kariniams dronams, naktinio matymo prietaisams ir kitai įrangai įsigyti. Paskelbus mobilizaciją paaiškėjo, kad į kariuomenę pašauktų rusų artimiesiems tenka už savo pinigus pirkti karines uniformas.

Todėl M. Mizincevo paskyrimą karą remiantys tinklaraštininkai sutiko entuziastingai. „Mano asmeninė nuomonė: Mizincevas – intelektualas ir puikus logistas, gerai žinantis visus mūsų Gynybos ministerijos poreikius. Viskas turėtų pajudėti“, – rašė A. Sladkovas.

A. Guruliovas generolo pulkininko paskyrimą irgi vadino „gana džiugiu įvykiu“.

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW) rašė, kad M. Mizincevo paskyrimas atspindi Kremliaus poziciją, kuria vadovaujantis, „esminės struktūrinės Rusijos kariuomenės problemos“ laikomos tam tikrų vadų asmeninių klaidų rezultatu.

Reakcija į tariamą atleidimą

„Kas, kaip, kodėl – sunku spėlioti. Vėliau visi sužinosime. Formuluotė „nesusitvarkė“ netinka, M. Mizincevas poste nė metų neišbuvo. Vadinasi, priežastis – kokia nors didelė netikėtai atsiradusi pretenzija arba... Nežinau“, – parašė A. Sladkovas.

„Kur išeina M. Mizincevas – informacijos nėra. Labai gaila, jeigu išeina visam laikui“, – parašė laikraščio „Komsomolskaja pravda“ žurnalistas Aleksandras Kocas.

Spėjama, kad generolo pulkininko vietą užims Rusijos nacionalinės gvardijos vado pavaduotojas Aleksejus Kuzmenkovas. A. Sladkovas tai pavadino „esminiu paskyrimu“, tačiau priežasčių nepaaiškino. Jis pažymėjo, kad turėtų būti ir daugiau atleidimų, nes „jėgos struktūrų bloko viduje ne laiku paaštrėjo kova“.

„Telegram“ kanale „WarGonzo“ samprotaujama, kad ruošiamos permainos – tai, „ko gero, Vladimiro Putino apsilankymo priešakinėse linijose rezultatas“. „Pikti ir realią situaciją mūšio lauke žinantys karininkai, akivaizdu, suvokė, kad tai jų šansas prezidentui pranešti tikrąsias problemas“, – parašė vienas iš autorių.

Balandžio 18 d. Kremlius paskelbė, kad V. Putinas lankėsi Chersono ir Luhansko srityse (abu Ukrainos regionus formaliai aneksavo Rusija, tačiau nevisiškai juos kontroliuoja).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)