Daugelis šalių deda pastangas keliais, oru ir jūra evakuoti iš Sudano ambasadų darbuotojus bei piliečius. Per dviem generolams ištikimų pajėgų kovas Sudane žuvo šimtai žmonių, trūksta vandens, maisto, vaistų ir degalų.

Nuo antradienio, kai įsigaliojo 72 valandų paliaubos, gelbėjimo operacijos suaktyvėjo. Tačiau ketvirtadienį vėl pranešta apie kovas visame Sudane bei oro antskrydžius sostinėje Chartume.

„Iki šiol saugiai evakuoti daugiau nei 1 300 Kinijos piliečių“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning. Pasak jos, daugelis išvyko iš Sudano Kinijos karinio jūrų laivyno laivais.

„Mes padėjome Kinijos laivais evakuoti iš Sudano penkių šalių piliečius“, – sakė Mao Ning. „Kitos šalys taip pat prašė Kinijos pagalbos“, – pridūrė ji.

Kinija dislokavo valdomų raketų minininką „Nanning“ ir kitą aprūpinimo laivą su 490 kariškių, kad padėtų civiliams evakuotis, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV. Tai jau trečias kartas, kai Kinijos karinis jūrų laivynas siunčia karo laivus vykdyti evakuacijos misijų užsienyje. Kinija vykdė gelbėjimo operacijas 2011 m. Libijoje ir 2015 m. Jemene.

Pirmieji Kinijos evakuoti 678 žmonės ketvirtadienio rytą laivu saugiai atplaukė į Saudo Arabijos Džidos uostą, pranešė CCTV.

Kinija teigia, kad ji yra didžiausia Sudano prekybos partnerė, 2022 m. viduryje ten investavo daugiau nei 130 jos įmonių. Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad Sudane buvo apie 1 500 Kinijos piliečių. Daugiau nei 300 jų sausuma išvyko į kitas šalis, besiribojančias su Sudanu, trečiadienį sakė Mao Ning.

Sudano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per mūšius žuvo mažiausiai 512 žmonių, daugiau nei 4000 buvo sužeisti, kai kurie Chartumo rajonai virto griuvėsiais. Jungtinių Tautų agentūros pranešė, kad Sudano civiliai bėga į tokias šalis kaip Čadas, Egiptas ir Pietų Sudanas.

Chartumo tarptautinis oro uostas neveikia, per mūšius apgadinta daugybė lėktuvų, todėl užsieniečiai grupėmis išskraidinami nuo mažesnių pakilimo takų. Žmonės evakuojami ir iš Port Sudano, esančio už 850 kilometrų kelio nuo Chartumo.

Indonezijos karinis lėktuvas trečiadienį iš Port Sudano į Džidą išskraidino 110 Indonezijos piliečių, ketvirtadienį pranešė Džakartos užsienio reikalų ministerija. Iš viso nuo konflikto pradžios iš Sudano evakuoti 667 Indonezijos piliečiai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją