Tai ketvirtadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis analitinio centro „Globesec“ ataskaita.

„Apie 30 proc. Ukrainos teritorijos (174 tūkst. kvadratinių kilometrų) paveikė intensyvūs karo veiksmai. Reikia patikrinti šiuos rajonus ir pašalinti iš jų daugybę sprogių daiktų, kuriuos paliko okupantai", – rašoma ataskaitoje.

Tuo remdamiesi specialistai daro išvadą, kad „Ukraina yra didžiausia užminuota teritorija pasaulyje, lenkianti tokius buvusius lyderius kaip Afganistanas ir Sirija“.

„Rajonus, kuriuos reikia išvalyti, vis dar labai sunku įvertinti ar net pasiekti, nes karo veiksmai nesiliauja, o apie 18 proc. Ukrainos teritorijos tebėra okupuota“, – sakoma dokumente.

Kaip pažymi ataskaitos rengėjai, šiuo metu „Charkivo ir Chersono sritys yra labiausiai užteršti regionai iš visų išlaisvintų teritorijų“, nes Rusijos kariuomenė ten buvo ilgesnį laiką. Jie taip pat konstatuoja, kad išminavimo darbų tempas yra „labai lėtas“.

Kaip jau buvo pranešta, Ukrainai reikia tarptautinės pagalbos išminuojant teritorijas, įskaitant žemės ūkio paskirties žemę. Įranga paspartintų išminavimo procesą ir išgelbėtų ukrainiečių gyvybes.

Anksčiau gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sakė, jog gali prireikti daugiau kaip 30 metų ir 5 tūkst. specialistų, kad būtų neutralizuotos visos minos, rusų paliktos Ukrainos teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją