J. Bidenas planuoja sustoti Port Morsbyje gegužę, keliaudamas iš Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimo Japonijoje į „Quad“ viršūnių susitikimą Sidnėjuje, Australijoje, sakė užsienio reikalų ministras. „Jis atvyks 22 d. rytą ir čia bus tik tris valandas“, – sakė J. Tkatchenko, per derybas daugiausia dėmesio bus skiriama ekonomikai, saugumui ir klimato kaitai.

Prezidento kelionė pabrėžia sparčiai augančią Papua Naujosios Gvinėjos strateginę svarbą, Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir jų sąjungininkėms grumiantis su Kinija dėl įtakos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas 2018 m. apsilankė Port Morsbyje, visoje sostinėje buvo iškeltos Kinijos vėliavos, jo kortežą sveikino minios. Ši kelionė buvo vertinama kaip didelis perversmas Pekino diplomatijoje.

JAV ir Australijos pareigūnai susirūpinę dėl sparčiai didėjančių Kinijos investicijų į išteklių turtingą Melanezijos šalį. Nerimą kelia ir tai, kad Kinija mėgina įkurti karinį forpostą, tai paskatino Vašingtoną svarstyti galimybę steigti bendrą karinį jūrų laivyną Manuso saloje.

Anksčiau Papua Naujojoje Gvinėjoje lankėsi daugelis JAV valstybės sekretorių, įskaitant Hillary Clinton ir tuometinį JAV viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, tačiau JAV valstybės departamento įrašai nuo 1901 m. Theodore'o Roosevelto administracijos laikų rodo, kad Papua Naujojoje Gvinėjoje nėra lankęsis nė vienas pareigas einantis JAV prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją