„Kinija išsiųs specialųjį vyriausybės atstovą Eurazijos reikalams į Ukrainą ir kitas valstybes, siekdama gilesnio bendravimo su visomis šalimis dėl krizės Ukrainoje sureguliavimo politiniu būdu“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Ji pabrėžė, kad Kinija yra aiškiai ir nuosekliai pasiruošusi vystyti dvišalius santykius bei strateginę partnerystę su Ukraina. Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė pakartojo Xi Jinpingo žodžius, kad, „kalbant apie Ukrainos krizę, Kinija visada stovi taikos pusėje, o pagrindinės pozicijos esmę sudaro pagalba rengiant taikos derybas“.

„Kinija nesukūrė Ukrainos krizės ir nėra krizės šalis. Kaip nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė ir atsakinga didelė šalis, Kinija nesėdės sudėjusi rankų, nepils alyvos į ugnį ir tuo labiau nesinaudos situacija savo naudai“, – pareiškė Hua Chunying.

CNN praneša, kad Kinijos specialiajai delegacijai „Ukrainos krizei“ spręsti vadovaus buvęs Kinijos ambasadorius Rusijoje Li Hui. Kaip pažymėjo žurnalistas Christianas Shepherdas, Li Hui netgi turi Vladimiro Putino įteiktą „Draugystės ordiną“.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį pirmą kartą nuo karo pradžios telefonu kalbėjosi su V. Zelenskiu, pranešė Pekinas ir Kyjivas.

„Turėjau ilgą ir prasmingą pokalbį telefonu su prezidentu Xi Jinpingu“, – tviteryje pranešė V. Zelenskis. „Tikiu, kad šis pokalbis, taip pat Ukrainos ambasadoriaus Kinijoje paskyrimas suteiks galingą postūmį mūsų dvišalių santykių plėtrai“, – rašė jis.

V. Zelenskio atstovas spaudai Sergejus Nykyforovas feisbuke pranešė, kad abiejų vadovų pokalbis truko „beveik valandą“.

Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad per pokalbį Xi pasakė V. Zelenskiui, jog „pokalbiai ir derybos“ yra „vienintelis kelias“ užbaigti karą.

„Kalbant apie Ukrainos krizę, Kinija visada buvo taikos pusėje ir jos pagrindinė pozicija yra skatinti taikos derybas“, – pasak CCTV, kalbėjo Xi.

Pagal CCTV paskelbtą pokalbio išklotinę, Xi sakė, kad Kinija „nei stebės gaisrą iš šalies, nei pils alyvą į ugnį, jau nekalbant apie pasinaudojimą krize siekiant pasipelnyti“.

„Spręsdamos branduolinį klausimą, visos susijusios šalys turėtų išlikti ramios ir santūrios, iš tiesų sutelkti dėmesį į savo ir visos žmonijos ateitį bei likimą ir bendrai valdyti bei kontroliuoti krizę“, – sakė Xi.

Pekinas teigia, kad konflikte yra neutralus, o Xi niekada nepasmerkė Rusijos invazijos. O V. Zelenskis ne kartą yra sakęs, kad būtų atviras deryboms su Kinijos vadovu Xi.

Vasario mėnesį Pekinas pristatė 12 punktų dokumentą, kuriame raginama „politiškai sureguliuoti“ krizę Ukrainoje. Dokumente Kinija vaizduojama kaip neutrali šalis, o abi kariaujančios šalys raginamos pradėti taikos derybas.

Pirmajame dokumento punkte teigiama, kad „turi būti efektyviai ginamas visų šalių suverenitetas, nepriklausomybė ir teritorinis vientisumas“. Tačiau Kinija nuolat atsisako išsamiau paaiškinti, kaip tai susiję su Ukrainos karo, kilusio Maskvos pajėgoms įsiveržus į kaimyninę šalį, ypatumais.

Dokumente Pekinas ragina Rusiją ir Ukrainą atnaujinti taikos derybas, teigdamas, kad „dialogas ir derybos yra vienintelis perspektyvus sprendimas“.

„Tarptautinė bendruomenė turėtų ir toliau laikytis teisingo požiūrio skatinti derybas dėl taikos, padėti konflikto šalims kuo greičiau atverti duris politiniam sprendimui ir sudaryti sąlygas bei platformas deryboms atnaujinti“, – rašoma dokumente.

Ukrainos sąjungininkės dokumentą sutiko skeptiškai, o NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Pekinas „nėra labai patikimas, nes nesugebėjo pasmerkti neteisėtos invazijos į Ukrainą“.

Daug kas tuo metu nurodė faktą, kad Xi susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, bet net nepaskambino V. Zelenskiui, kaip įrodymą, kad Kinija nėra, kaip pati teigia, nešališka stebėtoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)