Egzekucija įvykdyta nepaisant Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuro prašymo, kad Singapūras „skubiai persvarstytų“ nuosprendį pakarti 46 metų singapūrietį Tangaraju Suppiah. Jis buvo nuteistas 2017 m. už dalyvavimą „sąmoksle prekiauti narkotikais“ dėl 1 017,9 gramo kanapių - dvigubai mažesnio kiekio, už kurį Singapūre reikalaujama mirties bausmės. 2018 m. Apeliacinis teismas paliko sprendimą nepakeistą.

Daugelyje pasaulio šalių, įskaitant kaimyninį Tailandą, kanapės buvo dekriminalizuotos, atsisakyta įkalinimo bausmių, teisių gynimo grupės spaudžia Singapūrą panaikinti mirties bausmę. Šiame Azijos finansų centre galioja vieni griežčiausių pasaulyje kovos su narkotikais įstatymai, valdžia įsitikinusi, kad mirties bausmė yra veiksminga atgrasymo nuo prekybos narkotikais priemonė.

Trečiadienį įvykdyta egzekucija buvo pirmoji per šešis mėnesius ir dvyliktoji nuo praėjusių metų. Singapūras atnaujino egzekucijas 2022 m. kovą po daugiau nei dvejų metų pertraukos. Vienas pakartųjų buvo Nagaenthranas K. Dharmalingamas, jo egzekucija sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, nes buvo manoma, kad jis turėjo psichikos negalią.

Jungtinės Tautos teigia, kad pasaulyje mirties bausmė nepasitvirtino kaip veiksminga atgrasymo priemonė ir yra nesuderinama su tarptautine žmogaus teisių teise, leidžiančia taikyti mirties bausmę tik už sunkiausius nusikaltimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)