Bepiločiai skraidė išoriniame uoste, tad jokios žalos esą nepadarė. Apie dronų ataką jūroje Krymo okupacinė valdžia skelbė ir šeštadienį. Ir jų daugėja, mat Ukraina ruošia kontrpuolimą.

Okupantai sujudo ir tėvynėje. Vietos gyventojai policijai pranešė, kad miške rado droną. Esą apie 85 kilogramus sveriantis 3 metrų ilgio bepilotis nukrito įsipainiojęs į medžius. Didžiausias jo greitis – 180 km/h, o veikimo nuotolis – apie 800 km.

Rusai daro išvadą, kad dronas galėjo atskristi iš Ukrainos teritorijos. Skelbiama, kad dronas skraidė iš šiaurės rytų, prieš suduždamas puslankiu apskriejo Maskvą. Pasirodė ir pranešimų, kad dronas galėjo būti prikrautas 17 kg sprogmenų.

Nenuostabu, kad net Maksvoje rusai nebesijaučia saugūs. Internete plintančiame vaizdo įraše matyti, kaip, kaip teigiama, Ukrainos dronas suko ratus virš Raudonosios aikštės, kur gegužės 9-ąją tradiciškai vyksta Pergalės dienos paradas. Matyt, ne veltui virtinė Rusijos regionų saugumo sumetimais šiemet nusprendė atsisakyti paradų.

O bijoti, regis, tikrai yra ko. Štai amerikiečių dienraštis „The Washington Post“ paskelbė, kad Ukrainos žvalgyba planavo masinius smūgius Rusijai per karo metines, tačiau JAV prašymu planų esą atsisakė.

Bachmute kovos nesiliauja nė akimirkai

Netoli Bachmuto priešas iš žemės ir dangaus sunkiąja amunicija ištisą parą bombarudoja ukrainiečių pozicijas. Ukrainos žurnalistė Julija Kirienko parodė, kaip dabar Bachmute atrodo namai ir butai.

„Miestas dega, nuolat tvyro smogo kvapas, nes vyksta nuolatinis apšaudymas. Kaip tik dabar girdime smūgius, sviedinių gaudesį ir kulkų švilpimą, nes čia vyksta aktyvūs karo veiksmai, kurie nesiliauja nė akimirkai“, – pasakojo ji.

Amerikos karo analitikai teigia, kad Rusijos karo vadovybė siekia žūtbūt užimti Bachmutą iki Ukrainos kontrpuolimo, o dėl to patiria milžiniškų nuostolių. Teigiama, kad dėl Bachmuto užgrobimo Rusijos karinė vadovybė užuot konfliktavusi stengiasi sutarti su „Vagner“.

„Jie tiesiog turi savo taktiką. Priekyje yra nuteistieji, kurie užima pozicijas ir laukia. Tada ateina puolimo grupės, sėkmingai šturmuojanti puolimo grupė užleidžia nuteistuosius į savo vietą ir grįžta ilsėtis. Ir taip kiekvieną kartą“, – pasakoja Ukrainos gynėjai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės vadas parodė, kaip veikia vadinamieji Bachmuto vaiduokliai – specialiųjų pajėgų pulko snaiperiai.

O Ukrainos prezidentas tikisi, kad Aljanso viršūnių susitikime liepą Vilniuje, dalyvaujant jam pačiam, bus sutarta ne tik dėl rimto pagalbos paketo, bet ir būtų svarstomas Ukrainos prašymas dėl narystės NATO.

„Toliau ruošiamės keliems svarbiems tarptautiniams renginiams, kurie gali suteikti mūsų valstybei daugiau jėgų, o mūsų kariams daugiau ginklų. Beveik kasdien bendraujama su partneriais, vykdomos mūsų diplomatijai svarbios užduotys ir aš dėkoju visiems prisidedantiems“, – kalbėjo Volodymyras Zelenskis.