Pradėdamas susitikimą JT generalinis sekretorius António Guterresas pasmerkė Rusijos invaziją ir sakė, kad įtampa pasiekė „istorines aukštumas“.

Savo ruožtu S. Lavrovas savo kalboje išreiškė karo, kurį Rusija pradėjo prieš Ukrainą, tikslus ir gynė šią invaziją, ciniškai pavadindamas ją konfrontacija su „atvirai rasistiniu režimu“.

S. Lavrovas taip pat pasisakė prieš Jungtines Valstijas ir sąjungininkes dėl jų tariamo tarptautinės teisės nesilaikymo ir JT architektūros sunaikinimo.

Didžiosios Britanijos atstovė Barbara Woodward ir JAV atstovė Linda Thomas-Greenfield kritikavo Rusijos veidmainystę po agresyvios Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo kalbos Saugumo Tarybos posėdyje, rašo „Sky News“.

„Nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą praėjo daugiau nei metai. Prezidentas V. Putinas, pažeisdamas JT Chartiją, šiai šaliai sukėlė neįtikėtinų kančių. Tūkstančiai ukrainiečių buvo nužudyti, milijonai buvo perkelti, o milijardai žmonių visame pasaulyje susidūrė su sparčiai augančiomis prekių kainomis ir maisto stygiumi. Rusijos karta prarado savo ateitį, o Rusijos vyriausybė net negali paaiškinti, kodėl. Rusijos pretenzijos į Ukrainos teritoriją niekada nebus pripažintos. Rusijos užsienio politikoje nematau nieko veiksmingo ar daugiašalio“, – sakė B. Woodward.

L. Thomas-Greenfield apkaltino Rusiją neatsakingumu, pavadindama jos karą prieš Ukrainą „neteisėtu, neišprovokuotu ir nereikalingu“.

„Rusija tiesiog nori jėga perbraižyti tarptautines sienas, pažeisdama JT Chartiją. Tai prieštarauja viskam, ką reiškia ši institucija. ... Žmonių kaip pėstininkų naudojimas yra silpnumo strategija, tai nėra atsakingos šalies veiksmai. Kol Rusija žaidžia politinius žaidimus, kenčia tikri žmonės“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)