Ši operacija atlikta praėjus šešiems mėnesiams po to, kai Ispanija priėmė vadinamąjį demokratinės atminties įstatymą, kuriuo siekiama įveikti 1936-1939 metų pilietinio karo ir po jo sekusių diktatūros dešimtmečių palikimą.

Jose Antonio Primo de Rivera 1933 metais įkūrė Falangos partiją, kuri kartu su kariuomene ir Ispanijos Romos katalikų bažnyčia tapo vienu iš žiauraus F. Franco režimo ramsčių.

Karo pradžioje, 1936 metų lapkričio mėnesį, už sąmokslą prieš išrinktą respublikonų vyriausybę sušaudytas J. A. Primo de Rivera 1959 metais buvo palaidotas bazilikoje Žuvusiųjų slėnyje, 50 km į šiaurės vakarus nuo Madrido.

Pirmadienio rytą prie komplekso buvo matyti du juodi laidotuvių automobiliai, o Ispanijos visuomeninė televizija pranešė, kad pradėta jo palaikų ekshumacijos ir perlaidojimo į San Isidro kapines Madride operacija, ten jis bus palaidotas kartu su kitais šeimos nariais.

Pagal naująjį įstatymą jokia asmenybė, susijusi su 1936 metų kariniu perversmu, sukėlusiu pilietinį karą, neturi būti laidojama „iškilioje viešoje vietoje“, kuri galėtų paskatinti bet kokias garbinimo apeigas.

Šeima sutiko, kad jo palaikai būtų perlaidoti San Isidro kapinėse, ir pasirinko balandžio 24 dieną, nes tą dieną sukanka lygiai 120 metų nuo jo gimimo.

Bazilika, kurioje daugiau kaip šešis dešimtmečius ilsėjosi J. A. Primo de Riveros palaikai, yra dalis didžiulio kalvos šlaite esančio mauzoliejaus, kurį po pilietinio karo pastatė F. Franco režimas – iš dalies priverstiniu 20 tūkst. politinių kalinių darbu.

Bazilikos viršūnėje stovi 150 m aukščio akmeninis kryžius, o mauzoliejuje taip pat saugomi daugiau kaip 30 tūkst. abiejų pilietinio karo pusių aukų palaikai. Tai labai skaldantis praeities, kurią Ispanijai vis dar sunku iki galo suvokti ir priimti, simbolis.

Diktatorius, miręs 1975 metais, taip pat buvo palaidotas čia, kapavietėje prie altoriaus, netoli J. A. Primo de Riveros kapo. Ši vieta nuo seno traukia su nostalgija F. Franco laikus prisimenančius žmones.

Kabineto ministras Felixas Bolanosas teigė, kad ši operacija – tai „dar vienas žingsnis“ vyriausybei siekiant iš mauzoliejaus atimti frankizmo ir kraštutinių dešiniųjų ideologijos simbolio statusą. „Neturėtų būti įmanoma atiduoti pagarbą jokiam asmeniui, primenančiam diktatūrą“, – sakė jis po to, kai vyriausybė ketvirtadienį paskelbė apie ekshumaciją.

Žuvusių per pilietinį karą ir diktatūrą, nukentėjusių nuo smurto ar represijų pagerbimas buvo vienas iš svarbiausių 2018 metais į valdžią atėjusio ministro pirmininko Pedro Sanchezo kairiosios vyriausybės prioritetų. 2019 metais jo vyriausybė iškėlė F. Franco palaikus iš bazilikos po ilgos teisinės kovos su diktatoriaus šeima.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją