„Kinija gerbia po Sovietų Sąjungos iširimo susikūrusių šalių suverenios valstybės statusą“, – žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye sukėlė audringą reakciją, pareiškęs, kad po Sovietų Sąjungos žlugimo susikūrusios šalys „neturi efektyvaus statuso pagal tarptautinę teisę, nes nėra tarptautinio susitarimo, patvirtinančio jų kaip suverenių valstybių statusą“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pavadino šias pastabas „nepriimtinomis“ ir tviteryje pridūrė, kad ES „gali tik daryti prielaidą, jog šie pareiškimai neatspindi oficialios Kinijos politikos“.

Mao sakė žurnalistams: „Kinija gerbia visų šalių suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą ir laikosi JT Chartijos tikslų bei principų. Žlugus Sovietų Sąjungai, Kinija buvo viena pirmųjų šalių, užmezgusių diplomatinius santykius su atitinkamomis šalimis.“

„Nuo pat diplomatinių santykių užmezgimo Kinija visada laikėsi abipusės pagarbos ir lygybės principo, siekdama plėtoti dvišalius draugiškus ir bendradarbiavimu grįstus santykius“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Kaip rašo „Bloomberg“, Kinijos ambasada Prancūzijoje pašalino interviu su ambasadoriumi. Pokalbio stenograma keletą valandų buvo prieinama oficialioje ambasados ​​„WeChat“ paskyroje, tačiau dabar ten, kur jis buvo paskelbtas, rašoma, jog „autorius ištrynė“ turinį. Pokalbis taip pat nebuvo paskelbtas oficialioje ambasados ​​svetainėje.

EP ragina Prancūziją paskelbti Kinijos ambasadorių nepageidaujamu asmeniu

Apie 80 Europos Parlamento narių paragino paskelbti Kinijos ambasadorių Prancūzijoje Lu Shaye persona non grata dėl jo žodžių apie Krymą ir neteisėtą buvusių sovietinių respublikų suvereniteto statusą. Tai, pasak „Ukrinform“, sekmadienį pranešė Prancūzijos leidinys „Le Monde“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijai adresuotame laiške, kurį pasirašė beveik 80 Europos Sąjungos įstatymų leidėjų, pabrėžiama, kad „agresyvūs ambasadoriaus pareiškimai pažeidžia tarptautinę teisę ir kelia grėsmę Europos šalių, Prancūzijos partnerių, saugumui“.

„Nei Kinija, nei jokia kita šalis neturi teisės kvestionuoti kitų valstybių suvereniteto. Tai didžiulis šių valstybių istorijos, kultūros ir pamatinio vientisumo įžeidimas; ambasadoriaus pastabos pakerta pamatinius principus, kuriais turi būti grindžiami diplomatiniai santykiai. Suverenitetas nėra diplomatinis žaislas, o esminė tarptautinių santykių, tarptautinės teisės, Jungtinių Tautų Chartijos dalis“, – sakoma laiške.

Parlamentarai pabrėžia, kad tuo metu, kai Europoje vyksta karas Rusijai pradėjus agresiją prieš Ukrainos teritorinį vientisumą, demokratiniam pasauliui labai svarbu pasiųsti autoritarinėms šalims nedviprasmišką signalą dėl sąjungininkių suvereniteto apsaugos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)