Anksti pirmadienį evakuaciniai skrydžiai buvo tęsiami, naktį šimtai žmonių išskrido kariniais lėktuvais. Užsieniečiai taip pat traukėsi sausuma, iš sostinės Chartumo judėjo ilga Jungtinių Tautų (JT) vilkstinė.

Penkis milijonus gyventojų turinčiame mieste nuo balandžio 15 d. vyksta nuožmios kariuomenės ir sukarintų pajėgų kovos, gatvėse matyti apdegę tankai, apgriauti pastatai, apiplėštos parduotuvės. JT duomenimis, žuvo daugiau nei 420 žmonių, tūkstančiai buvo sužeisti, vienoje skurdžiausių pasaulio valstybių baiminamasi dar didesnių neramumų ir humanitarinės katastrofos.

JAV specialiosios pajėgos pradėjo gelbėjimo misiją sekmadienį, maždaug 100 ambasados darbuotojų ir jų artimųjų sraigtasparniais „Chinook“ buvo nuskraidinti į karinę bazę Džibutyje. JAV pajėgos „liks dislokuotos Džibutyje, kad apsaugotų Jungtinių Amerikos Valstijų personalą ir kitus, kol dėl saugumo padėties to nebereikės“, sekmadienį laiške Atstovų rūmų pirmininkui sakė prezidentas Joe Bidenas.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas sakė, kad Jungtinės Karalystės pajėgos taip pat išgelbėjo diplomatus ir jų šeimas, o Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pranešė, kad jo šalis laikinai sustabdė evakuacijos operaciją. „Mūsų diplomatai saugūs – jie išvežti ir dirba kitoje šalyje“, – tviteryje parašė J. Trudeau.

Vokietija ir Prancūzija irgi pranešė pradėjusios evakuoti savo ir kitų šalių piliečius. Džibutyje nusileido du prancūzų lėktuvai su 200 įvairių tautybių žmonių. Vokietijos kariuomenė pranešė evakavusi 101 žmogų pirmuoju iš trijų į Sudaną pasiųstų karinių lėktuvų. Pirmasis „Airbus A400M“ „saugiai nusileido Jordanijoje“ apie vidurnaktį vietos laiku, tviteryje paskelbė Bundesveras. Kitas lėktuvas su 113 žmonių buvo pakeliui į Jordaniją.

Italija, pasak užsienio reikalų ministerijos, evakavo iš viso maždaug 300 žmonių. Airija irgi pranešė siunčianti komandą padėti evakuoti piliečius ir jų artimuosius. Egiptas, didžiausias Sudano šiaurinis kaimynas, pranešė sausuma evakavęs 436 piliečius.

Pastebėta iš Chartumo keliaujanti ilga JT transporto priemonių ir autobusų vilkstinė, judėjusi į rytus keliu į Port Sudaną prie Raudonosios jūros, esantį už 850 kilometrų, pasak vieno liudytojo, ja keliavo „piliečiai iš viso pasaulio“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją