Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius tviteryje diplomato pastabas pavadino „visiškai nepriimtinomis“ ir pareiškė, kad bus tikimasi Kinijos paaiškinimo.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo ruožtu nurodė: „Jei kas nors vis dar dvejoja, kodėl Baltijos šalys nepasitiki Kinijos galimybe „tarpininkauti taikai Ukrainoje“, štai čia Kinijos ambasadorius įrodinėja, kad Krymas yra Rusijos ir mūsų (Baltijos – ELTA) šalių sienos neturi teisinio statuso.“

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna šeštadienį žurnalistams sakė, kad Estijos URM iškvies Kinijos ambasadorių Taline.

„Mūsų tikslas – aiškiai parodyti, kad toks požiūris nepriimtinas ir kad Estija yra suvereni valstybė“, – pabrėžė M. Tsahkna.

Kaip jau skelbta, penktadienį Kinijos diplomatas per interviu prancūzų žiniasklaidai suabejojo buvusių sovietinių respublikų suverenitetu. Atsakydamas į televizijos kanalo LCI žurnalisto klausimą, ar Krymas yra Ukrainos dalis, Lu Shaye teigė, kad viskas priklauso nuo to, kaip žiūrėsime į šią problemą. Žurnalistui įsikišus ir pareiškus, kad pagal tarptautinę teisę Krymas yra Ukrainos dalis, pareigūnas atsakė, kad pagal tarptautinę teisę buvusios sovietinės respublikos neturi jokio statuso, nes „nėra tarptautinės sutarties, kuri materializuotų jų suverenitetą“.

Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje komentarus apie buvusias sovietines respublikas pasmerkė ir Ukraina. Ji pavadino šiuos teiginius „absurdiškais“.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas sekmadienį pareiškė, kad Sovietų Sąjungos sudėtyje buvusių valstybių statusas yra „įtvirtintas tarptautinėje teisėje“.

„Keista girdėti absurdišką „Krymo istorijos“ versiją iš tokios šalies, kuri yra skrupulinga savo tūkstantmetės istorijos atžvilgiu, atstovo“, – tvirtino M. Podoliakas.

„Norėdami būti svarbiu politiniu žaidėju, neatkartokite Rusijos autsaiderių propagandos“, – pridūrė patarėjas.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija šeštadienio vakarą paskelbė pranešimą, kuriame teigė buvusi nustebinta kinų pareigūno pareiškimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)