Ukrainos skleidžiama „karo migla“ rusus jau veda iš proto

Planuojamas Ukrainos kariuomenės puolimas, kurio metu tikimasi išlaisvinti užimtas teritorijas, o galbūt ir duoti pradžią Vladimiro Putino režimo žlugimui, tapo bene labiausiai aptariama tema.

Stebint analitikų pasisakymus, aišku viena: Ukraina tikrai neatsisako planų okupantams smogti atsakomąjį smūgį, tačiau čia ne viskas taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Pasigirsta nuogąstavimų, jog vasaros pradžioje turėsiantis prasidėti kontrpuolimas bus nukeltas vėlesniam laiku, esą Ukrainą remiančios NATO šalys nesugebės laiku pristatyti reikiamo kiekio amunicijos.

Kita vertus, buvęs Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius pareiškė, kad puolimui jau pasiruošta 90 procentų ir jis gali prasidėti bet kada.

Laukiant puolimo, kurį analitikai vadina ir karo eigą galinčiu nulemti didžiuoju mūšiu, Rusijoje pastebimi vis augančio nerimo ženklai. Nors pačioje Maskvoje dislokuotos oro gynybos sistemos, okupuotame Kryme rausiami įtvirtinimai, pastaruoju metu apie gresiantį puolimą jau ėmė kalbėti net Kremliaus propagandistai.

Ukrainos kariai prie Bachmuto

„Jeigu Rusija patirs didžiulį ir reikšmingą karinį pralaimėjimą, kuris sukels šoką visuomenėje, tai galėtų tapti lemiamu veiksniu, duosiančiu pradžią V. Putino režimo byrėjimui. Jis, kaip prezidentas ir vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas praras bet kokį autoritetą ir pasitikėjimą, o šalies elitas jam to neatleis“, – prognozavo politologas bei apžvalgininkas profesorius Valerijus Solovėjus.

Kas iš tiesų vyksta, kodėl viešumoje sklando tiek daug viena kitai prieštaraujančių versijų apie planuojamą puolimo operaciją, nors jos visos sklinda iš to pačios pusės – Ukrainos? Ar gali būti, jog kontrpuolimui dar nėra tinkamai pasiruošta, o gal susiduriama su kruopščiai suplanuota dezinformavimo operacija?

Ukrainos karinių pajėgų atsargos pulkininkas, karybos ekspertas Romanas Svitanas teigia, jog viskas vyksta ne šiaip sau.

„Tai, kas dabar vyksta informaciniame lauke, vadinama „karo migla", kuo daugiau mes jos pučiame, tuo geriau bus mūsų kariams, kurie pradės puolimą ten, kur rusai jų nesitiki. Ši migla skleidžiama sąmoningai, į šį procesą įsitraukia net aukštesnioji vadovybė, viskas atliekama labai kompetentingai ir teisingai. Rusijos analitiniai centrai, kurie bando analizuoti šią informaciją, jau eina iš proto“, – Ukrainos naujienų agentūrai „Unian“ kalbėjo karybos ekspertas R. Svitanas.

Puolimo operacijai Ukrainos kariai turi tik 5 6 mėnesius

Atsargos pulkininkas minėjo, jog planuojant plataus masto karinius veiksmus, didelę reikšmę turi ir meteorologinės sąlygos. Norint efektyviai panaudoti sunkiąją karinę techniką, reikia sulaukti momento, kai žemė bus pradžiūvusi, o sužaliavę medžiai gali padėti maskuojant karių pozicijas.

„Technika, ginkluotosios pajėgos gali judėti tik vasaros kampanijos metu. Ji prasideda su žaluma, kai saulė išdžiovina žemę. Kuo anksčiau pradėsime šią kampaniją, tuo geriau, nes jai vykdyti liko tik 5–6 mėnesiai. Po to prasidės rudeniniai lietūs, dėl ko koviniai veiksmai ims strigti“, – kalbėjo atsargos pulkininkas R. Svitanas.

Krymas

Pasak karybos eksperto, Ukrainos karių puolimas galėtų prasidėti, kai tik bus galima judėti sausu paviršiumi. Tuo pačiu jis pastebi, kad grunto klampumas niekaip neįtakoja karinės technikos judėjimo asfaltuotais keliais.

Vertindamas viešojoje erdvėje pasigirstančius siūlymus neskubėti ir puolimą atidėti vasarai, R. Svitanas tikina, kad čia esama racionalių, teigiamų aspektų.

„Tie siūlomi puolimo pradžios atidėjimai, tarkime, vasarai, gali išryškinti dar vieną mums teigiamą dalyką, jei vis dėlto bus nuspręsta mums perduoti lėktuvus. Šiandien, tarkime, bus nuspręsta perduoti lėktuvus, po dviejų ar trijų mėnesių galbūt juos gausime, tad galbūt verta palaukti lėktuvų perdavimo, nes pati aviacija puolime veikia kaip ledlaužis.

Pirmiausia priešlėktuvinę gynybą gesina elektroninės kovos sistemos ir antiradarinės raketos, o paskui įskrenda bombonešiai ir šturmo lėktuvai, kurie tiesiog praplėšia keliasdešimt kilometrų betoninių įtvirtinimų, naikina bet kokius kitus priešo įtvirtinimus. Ir jau paskui ten pradeda eiti kariai. Kai mūšio lauke dirba aviacija, patiriama kur kas mažesni nuostoliai, taigi viskas priklausys nuo oro sąlygų ir aviacijos, o paskui žiūrėsime“, – kalbėjo karybos ekspertas R. Svitanas.

Paaiškino, kodėl vis dar ginamas visiškai sugriautas Bachmutas

Vienas įdomiausių klausimų šiame karo etape – kodėl Ukrainos kariai taip priešinasi rusams gindami tai, kas liko iš Bachmuto miesto. Nors nemaža jo dalis užimta Rusijos pajėgų, savo samdinių pergalėmis reguliariai mėgsta pasigirti privačios karinės bendrovės „Vagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas, nemažų nuostolių čia patiria tiek rusai, tiek ir ukrainiečiai.

Esminis klausimas, kodėl dar ginami iš pirmo žvilgsnio strategine prasme visai nereikšmingo miesto griuvėsiai, o ne atsitraukiama bei įsitvirtinama kitose pozicijose?

Karybos ekspertas R. Svitanas išsakė labai įdomų pastebėjimą, jog šiuo atveju ginamas netgi ne pats Bachmutas, bet visa fronto linija.

Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai Ukrainoje

„Norint išsaugoti mūsų karių gyvybes, nereikia trauktis. Faktas tas, kad jei pradėsime trauktis, žlugs visas frontas, turėsime trauktis į naujas linijas, o tai nėra gerai, vertinant galimus nuostolius. Operacijų vadai priims sprendimą vietoje, priklausomai nuo to, kaip klostysis situacija.

Dabar netoli Bachmuto rusai naudoja praktiškai viską, ką turi, pradedant UR-77 išminavimo sistema, kuri naudojama kaip smogiamasis ginklas, baigiant visų tipų aviacija su visomis naikinimo priemonėmis – nuo nevaldomų iki valdomų raketų. Jie stengiasi nušluoti daugiaaukščius pastatus iki pat jų rūsių, kad mūsų kariai negalėtų jų naudoti apšaudymams“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Jis patikslino, kad Rusijos kariai į Bachmuto rajoną permeta amuniciją iš viso fronto, būtent čia naudojama daugiausia aviacijos. Preliminariais skaičiavimais, rusams pakaks resursų nemažinant kovos tempo ukrainiečius spausti dar kelias savaites.

Bachmutas

R. Svitanas pastebi, kad Rusijos kariuomenė naudoją tą pačią taktiką, kaip ir šturmuojant Alepo miestą Sirijoje.

„Stengiamasi sunaikinti įtvirtinimus, aukštumas, susprogdinti namus iki rūsių. Tokia pati taktika kaip Alepe, Mariupolyje dabar naudojama Bachmute“, – reziumavo karybos ekspertas.

Krymo išvadavimas – neišvengiamas, vieni rusai žus, kiti bus deportuoti

Viena didžiausių intrigų – Ukrainos planai išlaisvinti 2014 metais Rusijos aneksuotą Krymą. Įvertinus šio pusiasalio sakralumą V. Putinui, Krymo išlaisvinimas vadinamas esminiu momentu, kuris gali nulemti Kremliaus režimo byrėjimo pradžią.

Kada galima tikėtis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacijos Kryme? Karybos ekspertas R. Svitanas tikina, kad čia vėl susiduriama su Vakarų parama.

Krymas

„Viskas priklausys nuo perduodamų pajėgų ir priemonių. Jei mums bus perduotos tolimojo nuotolio ATACMS tipo raketos, iš esmės iki vasaros pabaigos galėtume net įžengdami į pusiasalį jomis sunaikinti apie 150 Rusijos karių įgulų Kryme.

Po to mūsų kariams jau būtų lengviau įžengti ir deokupuoti. Jei mums nebus duotos tolimojo nuotolio raketos, turėsime įžengti tiesiogiai, maždaug taip, kaip dabar kaunamės prie Bachmuto ir tos pačios Avdijivkos. Tuomet iki rudens tvarkysimės su Krymu, bet jį vis dėlto išlaisvinsime. Kryme tiesiog bus toks pat „mėnulio peizažas", kokį dabar turime Bachmute“, – kalbėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas.

Karybos ekspertas prognozuoja, kad išlaisvinus Krymą iš jo bus deportuoti visi rusai bei Rusijos pasus turintys asmenys. Pasak R. Svitano, Rusijos pradėtas karas jau tiek padarė žalos ir sukėlė skausmo, kad rusams niekas neleis pasilikti Ukrainoje.

„Rusus, kurie turi ginklus, sunaikins mūsų kariai, rusus be ginklų – deportuos“, – Ukrainos naujienų agentūrai „Unian“ teigė karybos ekspertas R. Svitanas.

Jis prognozavo, kad išlaisvinus Krymą, kuriame nuo 2014 metais įvykdytos aneksijos jau spėjo apsigyventi nemažai rusų, o vietos gyventojai taip pat neišvengė bendradarbiavimo su okupacine valdžia, labai daug darbo turės Ukrainos specialiosios tarnybos, vyks žmonių filtracija.

Krymas

„Viskas labai paprasta: jei žmogus išsitraukia pasą ir jame matome ne trišakį (Ukrainos herbą – red.), o dvigalvę vištą (Rusijos herbą – red.), jis yra rusas, kuris bus deportuotas, nepriklausomai nuo to, kur jis gimė, kokį pasą turėjo anksčiau ar kokį turės po to“, – teigė R. Svitanas.

Jis prognozavo, kad deportavus rusus turėtų būti sudaryta galimybė grįžti tiems, kurie to pageidaus. Tačiau egzistuos esminė sąlyga – tai padaryti bus galima tik per filtracijos stovyklas, kuriose norinčius patekti į išlaisvintą Ukrainos teritoriją detaliai tikrins specialiosios tarnybos.

„Nemanau, kad kas nors iš deportuotų rusų grįš atgal“, – reziumavo karybos ekspertas R. Svitanas bei užsiminė, jog už įvykdytus karo nusikaltimus grės įkalinimas iki gyvos galvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)