Prieš dvi savaites, reaguodama į Taivano prezidentės Tsai Ing-wen ir JAV Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy susitikimą, Kinija surengė trijų dienų karines pratybas aplink Taivaną, imitavo tikslinius smūgius bei salos blokadą.

„Pastaruoju metu pasigirsta absurdiška retorika, Kinija kaltinama (...) Taivano sąsiauryje vienašališkai jėga ir prievarta pakeitusi status quo, pakertanti taiką ir stabilumą“, – kalbėjo Qin Gangas per Kinijos modernizavimo forumą. „Tokie teiginiai prieštarauja sveikam protui dėl tarptautinių santykių ir istorinio teisingumo“, – sakė jis auditorijai Šanchajuje. „Tai absurdiška logika, turėsianti pavojingų padarinių“, – pridūrė jis.

Kinija laiko Taivaną savo teritorija ir žada kada nors atsiimti salą. „Taivano klausimas yra Kinijos svarbiausių interesų šerdis, – tęsė Qin Gangas. – Niekada neatsitrauksime prieš jokius veiksmus, pakertančius Kinijos suverenitetą ir saugumą. Tie, kurie žaidžia su ugnimi dėl Taivano, galiausiai patys nudegs.“

Vėliau Qin Gangas lankysis Filipinuose, praėjus savaitei po didžiausių kada nors JAV ir Filipinų surengtų bendrų karinių pratybų Pietų Kinijos jūroje, ji yra dar viena Pekino teritorinių ginčų sritis.

Pastabas apie Taivaną Qin Gangas pareiškė savo kalbos, skirtos pabrėžti taikius Kinijos ketinimus, pabaigoje. Pasak jo, Kinija įrodė, jog laikosi „Jungtinių Tautų chartijos tikslų ir principų, tarptautinės teisės ir pagrindinių tarptautinių santykių normų“.

Pabrėžęs Kinijos vaidmenį padedant pasiekti pastarąjį Saudo Arabijos ir Irano susitaikymą, jis taip pat pakartojo, kad Pekinas laiko save tarpininku siekiant taikos Ukrainoje.

„Kinija nepila žibalo į ugnį ir nesinaudoja padėtimi“, – sakė jis ir pridūrė, kad iš tikrųjų Pekinas skatina taikos derybas, kad sumažintų krizę. „Faktai rodo, kad siekdama modernizacijos Kinija stiprėja kaip taikos ir teisingumo jėga“, – teigė Qin Gangas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją