Kirgizija yra buvusi sovietinė respublika ir viena tvirčiausių Rusijos sąjungininkių. Kirgizų kalba yra viena iš tiurkų kalbų, tačiau Kirgizijoje vis dar naudojamas sovietų diktatoriaus Josifo Stalino primestas kirilicos raštas.

Perėjimas prie lotyniškų rašmenų Kirgizijoje ne kartą svarstytas, o Rusijai 2022 m. vasarį pasiuntus kariuomenę į Ukrainą tai tapo dar svarbiau, nes Maskva teisino invaziją tuo, kad provakarietiškoje kaimynėje neva pažeidžiamos rusakalbių teisės.

Ketvirtadienį prezidentas Sadyras Japarovas pareiškė, kad perėjimas prie lotyniškų rašmenų šiuo metu nesvarstomas. „Kalbėti apie kirgizų kalbos perėjimą prie lotyniškos abėcėlės dar anksti“, – sakė S. Japarovas Nacionalinės valstybinės kalbos ir kalbos politikos komisijos pirmininkui Kanybekui Osmonalijevui. „Valstybinės kalbos plėtra turi būti tęsiama naudojant kirilicą“, – pridūrė jis.

Lotyniškus rašmenis vartojanti regioninė galiūnė Turkija siekia sukurti bendrą su buvusiomis sovietinėmis Vidurinės Azijos šalimis kalbos erdvę. Sovietų Sąjunga skatino respublikas naudoti kirilicos rašmenis, tačiau kelios Vidurinės Azijos šalys, įskaitant Kazachstaną, perėjo prie lotyniško rašto, taip simboliškai nutraukdamos ryšius su buvusia šeimininke Maskva.

2017 m. tuometinis Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas paragino atsisakyti kirilicos ir sakė, kad iki 2025 m. energetikos išteklių turtinga šalis turėtų visiškai pereiti prie lotyniško rašto. Tačiau perėjimas buvo nelygus, N. Nazarbajevo įpėdinis Kasimas Žomartas Tokajevas ne kartą kritikavo reformos tempą. „Padarėme daug šiurkščių klaidų mėgindami kuo greičiau įvykdyti šią užduotį“, – anksčiau šį mėnesį sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją