„Vagner“ pajėgos vadovauja puolimui Rytų Ukrainoje, įskaitant Bachmutą, mūšis dėl šio miesto yra ilgiausias ir kruviniausias per visą Rusijos karinę kampaniją.

„Vagner“ yra Rusijoje įsikūrusi karinė organizacija, vadovaujama Jevgenijaus Prigožino, ji tarnauja kaip Rusijos hibridinio karo įrankis“, – nurodė Šveicarijos ekonomikos ministerija.

„Grupuotės „Vagner“ teisinis pobūdis nėra aiškus, tačiau ji yra sudėtingo pasaulinių įmonių (veikiančių įvairiuose sektoriuose, įskaitant aviaciją, saugumą, technologijas, prekybą, finansines paslaugas ir įtaką), siejamų sutampančios nuosavybės struktūros ir logistikos tinklų, dalis“, – sakoma pranešime.

Grupuotė „Vagner“, vadovaujama su Kremliumi susijusio verslininko J. Prigožino, buvo įkurta 2014 metais. Ji įsitraukusi į konfliktus Afrikoje, Lotynų Amerikoje, Artimuosiuose Rytuose.

Šveicarija nėra ES narė, tačiau Maskvai praėjusių metų vasarį įsiveržus į Ukrainą taiko panašias sankcijas kaip ir ES. Prieigos prie jūros neturinčios Šveicarijos pozicija daugelį metų yra stipri kariuomenė ir griežtas karinis neutralitetas. Nepaisydamas Kyjivo ir jo sąjungininkių spaudimo, Bernas atsisakė leisti kitoms šalims eksportuoti į Ukrainą turimą Šveicarijos gamybos ginkluotę.

Sekdama dar vienu ES žingsniu, Šveicarija skyrė sankcijas Rusijos žiniasklaidos priemonei RIA FAN, priklausančiai „Patriot Media Group“, jos patikėtinių tarybai vadovauja J. Prigožinas. Pabrėžiama, kad ji „skleidžia vyriausybei palankią propagandą ir dezinformaciją“. Balandžio 10 d. ES uždraudė transliuoti ir reklamuoti televizijos kanalus „RT Arabic“ ir „Sputnik Arabic“, o Bernas pareiškė, kad Šveicarijoje jie nebus blokuojami, tačiau reklama bus draudžiama.

„Abu kanalai vaidina svarbų vaidmenį Rusijos vyriausybės sistemingoje tarptautinėje manipuliavimo žiniasklaida ir faktų klastojimo kampanijoje“, – sakoma pranešime. Vis dėlto Bernas mano, kad „veiksmingiau neteisingus ir žalingus teiginius atremti faktais, o ne visiškai uždrausti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją