Londonas ir Paryžius ėmėsi griežtų priemonių kovoje su neteisėtais plaukimais į JK pavojingu maršrutu, kuriuo nuo 2018 metų naudojasi vis daugiau žmonių.

Teismas devynis 21-39 metų afganistaniečius teisė už dalyvavimą organizuojant keturias keliones 2021 metų sausio-kovo mėnesiais, jų metu per Lamanšo sąsiaurį buvo nelegaliai gabenami 53 daugiausia vietnamiečių ir afganistaniečių migrantai.

Visi keleiviai buvo sulaikyti JK arba Prancūzijos vandenyse.

Paryžiaus teismas trečiadienį įkalino vieną 30-metį šešeriems metams ir skyrė jam 30 tūkst. eurų baudą už nelegalių kelionių organizavimą – šiuos kaltinimus jis viso proceso metu neigė. Teismas nurodė, kad atlikęs bausmę jis turi būti išsiųstas iš Prancūzijos.

Kitiems trims kaltinamiesiems teismas skyrė po penkerius metus laisvės atėmimo bei 25 tūkst. eurų baudas ir taip pat nurodė juos deportuoti. Vieno iš jų laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas šešiems mėnesiams.

Kitiems penkiems afganistaniečiams buvo skirtos mažesnės bausmės ir jie į kalėjimą nepateks.

Prokuroras prašė griežtesnių bausmių, teigdamas, kad kaltinamieji „sąmoningai kėlė pavojų kitų žmonių gyvybėms“. O jų advokatai pabrėžė, kad kaltinamieji patys buvo priversti bėgti iš karo draskomos šalies, kurią valdo ekstremistinis Talibanas, ir gyveno skurde.

JK vyriausybės duomenimis, 2022 metais į pietryčių Angliją mažomis valtimis atplaukė daugiau kaip 45 tūkst. migrantų. Metais anksčiau jų buvo daugiau nei 28 tūkstančiai.

2021 metų lapkritį mažiausiai 27 žmonės, įskaitant septynmetį, nuskendo, kai kelionės metu iš jų valties išėjo oras.

2019 metų gruodį Prancūzijos teismas įkalino du kontrabandininkus – afganistanietį ir Gvinėjos kilmės olandą – atitinkamai šešeriems ir trejiems metams, kai kelionės metu nuskendo 31 metų iranietė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją