ES ambasadoriai bandė rasti išeitį iš susidariusios aklavietės, susijusios su Ukrainai skirtų šaudmenų pirkimu. Norima, jog ES valstybės narės susiburtų draugėn ir naudotų bendras lėšas, kad per ateinančius 12 mėnesių Kyjivui pristatytų iki milijono sviedinių.

Nors ES lyderiai pritarė šiam planui ir netgi numatė 2 mlrd. eurų jam finansuoti, šalys nesutaria, kaip išleisti 1 mlrd. eurų sumą, skirtą bendriems kontraktams.

Pagrindinis ginčo objektas: ar už šiuos pinigus pirkti šaudmenų tik iš ES gamintojų, ar įtraukti ir įmones, esančias ne ES, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir Jungtinėje Karalystėje (JK). Prancūzija siekia, kad pinigai liktų bloke, tačiau jai nepritaria keletas ES valstybių narių.

Nepasitenkinimas prasiveržė trečiadienį įvykusio susitikimo metu. Prancūzijos ambasadorius ES pareiškė, kad Lenkijos ambasadorius spaudoje kaltina Paryžių dėl trukdymo galutiniam susitarimui pasiekti.

Anot trijų diplomatų, Prancūzijos ambasadorius pabrėžė, kad Paryžius tiesiog elgiasi pragmatiškai, ir nurodė, jog ES valstybės narės jau sutiko išleisti kitą milijardą eurų kompensacijoms už Ukrainai padovanotus šaudmenis išmokėti.

Lenkijos pareigūnas atšovė, kad Prancūzija tik apsunkina dabartines derybas. Galiausiai įsikišo švedai, bandydami rasti kompromisą. Švedija pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai todėl turi teisę spręsti nesutarimus Tarybos lygmeniu.

Švedijos pareigūnai pasiūlė atnaujintą tekstą, kurį matė „Politico“ darbuotojai. Naujojoje versijoje bandoma atsižvelgti į abiejų šalių pageidavimus.

Kompromisiniame dokumente būsimi kontraktai numatyti tik „ekonominės veiklos vykdytojams, įsikūrusiems ES ir Norvegijoje“, tačiau yra ir sakinys, kad ši direktyva neturėtų sukurti precedento.

Vieni diplomatai manė, kad naujajame dokumente per daug nuolaidžiaujama Prancūzijai, kiti piktinosi, jog dabar atsirado naujų klausimų, kurios įmonės ar subrangovai turėtų dalyvauti pirkimuose.

Visgi būta ir atsargaus optimizmo. „Kalbant apie didžiąją dalį ES valstybių narių, joms beliko teisiškai patvirtinti naująjį dokumentą, – sakė vienas iš diplomatų. – Yra geras pagrindas susitarimui pasiekti.“

Tačiau trečiadienį vakare pareigūnai pripažino, kad tą dieną jiems nepavyko to padaryti. Derybos greičiausiai tęsis kitą savaitę, vadinasi, kai pirmadienį, balandžio 24 d., Liuksemburge susitiks ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai karui Ukrainoje aptarti, susitarimas dėl šaudmenų pirkimo dar nebus pasiektas. Šio klausimo vilkinimas jiems tikriausiai nepatiks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)