Džinsais ir mėlynais languotais marškiniais vilkėjęs E. Gershkovichius prieš prasidedant apeliaciniam posėdžiui dėl jo kardomojo kalinimo sukryžiavęs rankas šypsojosi.

JAV ambasadorė Maskvoje Lynne Tracy taip pat buvo teismo salėje, tačiau kartu su spaudos atstovais per patį posėdį buvo iš jos išprašyta. Spaudos atstovams bus leista tik posėdžio pabaigoje išgirsti sprendimą.

Per trumpą žiniasklaidos pasirodymą nebuvo leista užduoti jokių klausimų, E. Gershkovichius buvo stikliniame kaltinamojo narve ir nieko nekalbėjo. Tikimybė, kad jis bus paleistas prieš teismo procesą, galintį užtrukti kelis mėnesius, menka.

Praėjusį mėnesį „The Wall Street Journal“ žurnalistą, JAV gimusį žydų iš Sovietų Sąjungos emigrantų sūnų, suėmė Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) per jo kelionę į Uralo Jekaterinburgo miestą rengti reportažo. FST nurodė, kad 31 metų žurnalistas mėgino gauti įslaptintos karinės informacijos JAV vyriausybei, tačiau bylos detalės laikomos visiškai įslaptintos.

E. Gershkovichius griežtai atmetė kaltinimus, už kuriuos gresianti didžiausia bausmė – 20 metų laisvės atėmimas.

„Išlieka stiprus“

E. Gershkovichius, anksčiau dirbęs naujienų agentūroje AFP, yra pirmasis po Sovietų Sąjungos subyrėjimo užsienio žurnalistas, suimtas dėl kaltinimų šnipinėjimu. Po suėmimo kovo 29 d. jis tik vieną kartą stojo prieš teismą – uždarame posėdyje dėl suėmimo kovo 30 dieną. Kardomasis kalinimas jam skirtas iki gegužės 29 d., jis laikomas Lefortovo kalėjime Maskvoje, kur kalinami daugelis garsių kalinių, apkaltintų išdavyste ir šnipinėjimu.

„Jis yra geros sveikatos ir išlieka stiprus“, – pirmadienį pranešė jį aplankiusi JAV ambasadorė L. Tracy, ją citavo JAV ambasada. Per pirmą savo kontaktą su išoriniu pasauliu E. Gershkovichius perdavė rusų kalba ranka rašytą laišką tėvams. „Neprarandu vilties“, – rašoma jame.

Jo motina Ella Milman sakė, kad jis „jautė pareigą pranešti“ iš Rusijos. „Jis myli rusų žmones“, – vaizdo ryšiu sakė ji interviu „The Wall Street Journal“.

JAV prezidentas Joe Bidenas pavadino žurnalisto įkalinimą „visiškai neteisėtu“. Daugiau nei trys dešimtys naujienų organizacijų taip pat pasirašė laišką Rusijos ambasadoriui Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriame smerkia „nepagrįstus kaltinimus šnipinėjimu“.

„E. Gershkovichius yra žurnalistas, o ne šnipas, todėl turėtų būti nedelsiant ir besąlygiškai paleistas“, – sakoma Žurnalistų apsaugos komiteto paskelbtame laiške.

JAV žurnalisto suėmimas sukėlė spėliones, kad Rusija galbūt norėtų apsikeitimo kaliniais, kaip buvo pernai, kai Rusija paleido JAV krepšinio žvaigždę Brittney Griner, ji buvo iškeista į JAV kalėjusį Rusijos prekeivį ginklais Viktorą Butą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją