Kalbama apie buvusius nuteistuosius iš Saratovo 13-osios pataisos kolonijos ir Voronežo 1-osios pataisos kolonijos – Azamatą Uldarovą ir Aleksejų Savičevą. Už dalyvavimą kare su Ukraina Vladimiras Putinas jiems suteikė malonę. Dabar vyrai yra Rusijoje.

A. Savičevas prisiminė, kad vasario mėnesį, po dar vieno apsikeitimo belaisviais, jis ir jo bendražygiai gavo įsakymą, bet pirmiausia reikėjo palaukti, kol išvažiuos žurnalistai.

„Buvo taikių gyventojų, o įsakymas skambėjo taip: visus, kuriems 15 (metų) ir daugiau, – iš karto sušaudyti. Buvo sušaudyti 20–24 žmonės. Iš jų 10 – 15–17-os metų paaugliai. Ateina įsakymas išvalyti namą. Kas viduje – nesvarbu. Neįvykdei įsakymo – patį sušaudys“, – teigiama pareiškime.

Beje, sušaudyti ukrainiečiai buvo visiškai neginkluoti, o sušaudymo priežastimi galėjo tapti įprastos tatuiruotės, pavyzdžiui, su „Azov“ simbolika.

A. Uldarovas irgi papasakojo apie savo patirtį Ukrainoje. Jis įvykdė galybę nusikalstamo pobūdžio įsakymų, kuriuos, regis, asmeniškai davė „Vagner“ vadovas J. Prigožinas.

„Šita ranka įvykdžiau įsakymą, žudžiau vaikus. Supranti, vykdžiau įsakymą. Tai, ką mes išdarinėjome, kai įžengėme į Soledarą ir Bachmutą... Mums liepė išvalyti viską ir visus sunaikinti. Ėjome ir žudėme visus: moteris, vyrus, pensininkus ir vaikus, įskaitant visai mažus, penkerių metų amžiaus. Turėjau viršininkų, vadų. Jiems vadovauja J. Prigožinas, kuris mums liepė nieko neišleisti, visus sunaikinti“, – sakė buvęs „Vagner“ kovotojas.

Į šias istorijas jau sureagavo Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas. Jis žada, kad Ukraina suras visus, susijusius su nusikaltimais.

„Rusijos teroristai prisipažino žudę ukrainiečių vaikus Bachmute ir Soledare. Dabar kalbame apie karo nusikaltėlius iš „Vagner“, bet tai atskleidžia Rusijos kariuomenės nusikaltimus Ukrainoje. Jie grobia mūsų vaikus ir žudo“, – „Telegram“ rašė A. Jermakas.

„Vien prisipažinimo neužtenka. Turi būti bausmė. Žiauri ir teisinga. Ir tikrai taip bus. Išsiaiškinsime visus nusikaltimus ir surasime visus, kurie juos padarė“, – pridūrė jis.

Tai ne pirmieji „Vagner“ samdiniai, viešai prabilęs apie J. Prigožino kovotojų Ukrainoje įvykdytus žiaurumus.

Anksčiau apie tai jau yra prabilęs į Norvegiją pabėgęs buvęs „Vagner“ kovotojas Andrejus Medvedevas. Jis teigė žinantis apie 10 incidentų, susijusių su samdinių žudymu.

Interviu „The Washington Post“ „Vagner“ samdiniai taip pat yra kalbėję apie egzekucijų praktiką už atsisakymą žudyti ukrainiečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją