Praėjus visiems metams po Kyjivo srities išvadavimo, Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiųjų pajėgų kariai jau gali atskleisti paslaptis, susijusias su specialiosiomis operacijomis, kurių teko imtis, kad rusų kariai nesugebėtų įsiveržti į Kyjivą.

TSN parodytame siužete minima, kad, nors mažai kas apie šitai žino, tikrai buvo žmonių, veikusių priešo užnugaryje ir iš vidaus sprogdinusių rusų kolonas.

Tokių užduočių teko imtis Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiesiems daliniams, pirmiesiems „pasitikusiems“ priešo kolonas sostinės prieigose ir rusų desantininkus Hostomelio aerodrome.

Pasak bataliono „Šaman“, suburto tik prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, specialiųjų pajėgų atstovo, perspėjimas apie intensyviąją karo fazę atėjo 2022 m. vasario 23 d. Jau kitą dieną jo vadovaujamas padalinys pajudėjo šiaurės vakarų kryptimi, kad atremtų Rusijos desantininkų atakas. Kariams buvo nurodyta vykdyti stebėseną, perduoti informaciją ir koreguoti smūgius, nukreipiant juos į rusų kolonas.

Praėjus kelioms dienoms, padėti batalionui „Šaman“ prisistatė Vyriausiosios žvalgybos valdybos užsienio legionas, kuriame tarnavo kartvelas, slapyvardžiu Vikingas. Jis pasakojo, kad iš pradžių priešo pajėgos buvo sumuštos Moščune, o vėliau – Irpinėje.

Specialieji daliniai laikėsi netoli priešo ir kontroliavo jį kiekviename žingsnyje.

Pasak karių, kartais prie Rusijos pajėgų tekdavo priartėti tiek, kad nuo jų skirdavo vos kelių dešimčių metrų atstumas, todėl pavykdavo aiškiai girdėti, apie ką rusų kariai kalbasi. Jei priešas nesislėpdavo už civilių, į jį buvo stengiamasi nukreipti artileriją, o jei tik buvo įmanoma, Rusijos pajėgos buvo apšaudomos iš granatsvaidžių.

Specialiųjų pajėgų kariai prisipažįsta, kad, ištisą mėnesį veikiant priešo užnugaryje, teko matyti, kaip rusų kariai vykdo karo nusikaltimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją