J.Howardas davė parodymus oficialiam tyrimui, kuriame aiškinamasi dėl pranešimų, jog šalies monopolinė kviečių eksportuotoja AWB Ltd. Saddamo Husseino vadovaujamam Irako režimui numanomai sumokėjo milijonus dolerių kyšių.

2005 metų Jungtinių tautų ataskaitoje pateikiami įtarimai, kad AWB buvo viena iš daugiau kaip 2 tūkstančių pasaulio įmonių, Saddamo vyriausybei per JT valdytą programos "nafta už maistą" sąskaitą pervedė 1,8 mlrd. dolerių kyšių.

"Viešai buvo žinoma, kad Irakas apgaudinėjo programą "nafta už maistą". aš žinojau, kad Saddamas apgaudinėja programą", - sakė J.Howardas per Sidnėjuje vykusį tyrėjų posėdį.

"Tačiau tuo metu niekas, taip pat niekas vyriausybėje nemanė, kad AWB galėtų elgtis kaip nors kitaip negu dera aukščiausios reputacijos kompanijai".

Ministras pirmininko parodymai priminė ankstesnius jo užsienio ir prekybos ministrų liudijimus. Pareigūnai teigė nematę 2000-2004 metais siųstų diplomatinių telegramų, kuriose įspėta apie AWB galimai mokamus kyšius.

J.Howardas yra pirmasis Australijos premjeras liudijęs oficialiam tyrimui nuo tada, kai 1983 metais Bobui Hawke'ui teko aiškintis šnipinėjimo skandale.

AWB buvo viena iš įmonių iš 66 šalių, įskaitant JAV, Rusiją, Prancūziją, Vokietiją bei Šveicariją, kurios paminėtos JT pranešime, tačiau Australija kol kas yra vienintelė iš šių valstybių pradėjusi oficialiai tirti pateiktus įtarimus dėl kyšių mokėjimo.

Jei tai bus įrodyta, tai reikš, kad AWB pažeidė JT sankcijas Irakui. Australija buvo viena iš pirmųjų šalių, prisijungusių prie JAV vadovaujamos invazijos į Iraką, ir dabar ten yra dislokavusi maždaug 1,3 tūkst. karių.

Tyrimas, kuriam vadovauja buvęs Aukščiausio Teismo teisėjas Terence'as Cole'as neturi jokių politinių galių. Jeigu tyrėjai nustatys, kad Australijos įstatymai buvo pažeisti, jie gali tik pasiūlyti patraukti atsakomybėn tik kviečių eksporto bendrovę AWB Ltd. bei kitas įmones ar susijusius asmenis.

Jis negali teikti išvadų dėl vyriausybės veiklos.

Prieš duodamus parodymus tyrimui, J.Howardas žurnalistams sakė, kad jo liudijimas komisijai parodys, jog tyrimas vyksta atvirai ir laisvai.

"Australija vienintelė pradėjo viešą tyrimą ... manau tai visokeriopai demonstruoja, kokia atvira ir skaidri yra ši vyriausybė", - teigė jis.

Tačiau vyriausybės patikimumu suabejota, kai buvo paskelbtos diplomatų telegramos, kuriose kalbama apie AWB kyšius, ir vietos žiniasklaida sukritikavo vyriausybės tvirtinimus, jog ji nieko nežinojo.

JT ataskaitoje pateikiami įtarimai, kad AWB kyšiams pinigų skyrė daugiau nei bet kuri kita įtariama bendrovė. Manoma, kad per sunkvežimių kompaniją, kuri buvo Saddamo Husseino režimo priedanga, ji sumokėjo 222 mln. dolerių.

AWB tyrėjams pripažino, kad nuslėpė nuo Jungtinių Tautų informaciją apie užkeltas kviečių kainas, o anksčiau kompanija tvirtino maniusi, jog papildomus mokėjimus patvirtino JT.

T.Cole'o komisija ataskaitą vyriausybei turi pateikti iki birželio 30 dienos.