„The Washington Post“ publikacijoje dokumentus nutekinęs asmuo apibūdinamas kaip jaunas vienišius, itin besidomintis ginklais. Jis neva lankydavosi internetiniame pokalbių kambaryje, prie kurio prisijungdavo daugiau nei dvi dešimtys „Discord“ (tarp vaizdo žaidimų entuziastų populiari socialinių tinklų platforma) naudotojų, taip pat besidominčių ginklais ir karine įranga.

Šią informaciją leidiniui perdavė vienas iš atsakomybę dėl nutekinimo veikiausiai turinčio prisiimti asmens bičiulių, taip pat lankydavęsis minėtame pokalbių kambaryje.

„The Washington Post“ šaltinis nurodė neketinantis atskleisti valdžios institucijoms nei tariamo nutekintojo tapatybės, nei jo buvimo vietos.

Žinutes, kuriose dominavo karinis žargonas, pseudonimu OG pasivadinęs menamas nutekintojas „Discord“ pokalbių kambaryje pradėjo skelbti pernai, rašo „The Washington Post“.

Vėlesniais mėnesiais nutekinimu įtariamas asmuo paskelbė pranešimų, kuriuos veikiausiai reikia laikyti valstybinės svarbos dokumentuose pateiktos slaptos informacijos nuorašais.

Vienas platformos naudotojas, kurio žinutėmis remiasi „The Washington Post“, OG skelbtus pranešimus prisimena kaip beveik pažodinį įslaptintų žvalgybos dokumentų (OG teigimu, parsineštų namo iš tiksliai nenurodytos karinės bazės, kurioje neva dirbo) pakartojimą.

OG esą tikino bent dalį dienos praleidžiantis saugomose patalpose, į kurias draudžiama įsinešti mobiliuosius telefonus arba kitokius elektroninius įrenginius, kuriuos būtų galima panaudoti įrašant įslaptintą informaciją, saugomą vyriausybės kompiuterių tinkluose arba spausdinamą spausdintuvais.

Pentagonas

OG veikiausiai kontroliuotas „Discord“ serveris, kuriame buvo paviešinti neseniai nutekinti slapti dokumentai, „The Washington Post“ publikacijoje apibūdintas kaip savotiškas prieglobstis per pandemiją, ypač pravertęs vaizdo žaidimus žaidžiantiems paaugliams, priverstiems užsidaryti namuose ir atkirstiems nuo realių draugų.

Sekmadienį CNN kalbintas „Discord“ atstovas paminėjo, kad įmonė bendradarbiauja su reikalą tiriančiomis teisėsaugos institucijomis, tačiau išsamiau situacijos nepakomentavo. CNN su „Discord“ susisiekė po „The Washington Post“ publikacijos pasirodymo.

Remiantis „The Washington Post“ publikacija, nutekintojas, anot vieno pokalbių kambario lankytojo, norėjo, kad visi būtų informuoti. OG, esą, veikiausiai manė, kad jo perduodamos žinios galėtų padėti kitiems pasijusti apsaugotiems nuo pasaulį purtančių nelaimių.

Pentagonas ėmėsi veiksmų

Televizijos kanalas „CBS News“ anksčiau pranešė, kad po dokumentų nutekinimo Pentagonas nusprendė gerokai sumažinti asmenų, turinčių prieigą prie slaptos informacijos, skaičių.

„Nuo balandžio 7 d. gerokai sutrumpėjo darbuotojų, gaunančių reguliarius atnaujinimus su slapta informacija, sąrašai. Iki nutekinimo prieigą prie tokio pobūdžio informacijos turėjo apie 1000 žmonių“, – sakoma pranešime.

Pažymima, kad „CBS News“ žurnalistai peržiūrėjo kai kuriuos nutekintus dokumentus. Jie visi yra spalvoti spaudiniai su tekstu, grafika ar žemėlapiais. Dokumentai greičiausiai buvo išlankstyti, o tada nufotografuoti ir išplatinti socialiniuose tinkluose, įskaitant „4Chan“ ir „Discord“.

Kaip pranešė televizijos kanalas, remdamasis su situacija susipažinusiu pareigūnu, ne visi spausdintuvai JAV valdžios institucijų biuruose turi galimybę spausdinti slaptus dokumentus.

Pavyzdžiui, prietaisai, kuriais galima juos spausdinti, iš pradžių yra užregistruojami ir gauna unikalų ID. Turint šią informaciją bus lengviau identifikuoti nutekinimo šaltinį.

Amerikos gynybos sekretorius Lloydas Austinas šią savaitę pareiškė, kad JAV labai rimtai žiūri į slaptų dokumentų nutekinimą. Jis žadėjo „apversti kiekvieną akmenį“, kad būtų rastas nutekinimo šaltinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)