Paviešintoje medžiagoje pavyksta aptikti analizę, atliktą Pentagono žvalgybos agentūros tada, kai nuo karo pradžios buvo praėję vieni metai. Dokumente išskirti keturi sunkiai tikėtini scenarijai ir apsvarstyta jų įtaka konflikto Ukrainoje eigai.

Remiantis „The New York Times“ publikacija, scenarijų analizė – tai gana tipinis amerikiečių žvalgybos parengto dokumento pavyzdys. Jo paskirtis – padėti karinių pajėgų vadams, politikams arba įstatymų leidėjams numatyti galimas svarbių įvykių pasekmes ir pagal jas įvertinti savus veiksmus.

Iš hipotetinių scenarijų pamatu tapusių įvykių galima paminėti Rusijos ir Ukrainos prezidentų – Vladimiro Putino ir Volodymyro Zelenskio – mirtį, Rusijos pajėgų vadovybės pasikeitimą ir Ukrainos smūgį Kremliui.

Nutekintame dokumente išaiškinta, kodėl ir kaip bet kuris scenarijus gali išprovokuoti konflikto Ukrainoje eskalaciją, privesti prie karo užbaigimo derybų keliu arba iš viso nesukelti lemtingų padarinių. Visgi nė vieno iš scenarijų tikimybė analizėje nepatikslinta.

„Viename iš keturių hipotetinių scenarijų aprašyta, kas gali nutikti, jei Ukraina suduotų smūgį Kremliui. Išvardyta daugybė įvairaus pobūdžio pasekmių. Toks įvykis galėtų būti akstinas eskalacijai, nes V. Putinas, reaguodamas į viešąjį rezonansą, galėtų paskelbti visuotinę mobilizaciją ir apsvarstyti taktinio branduolinio ginklo panaudojimo galimybę. Kita vertus, dėl visuomenės reiškiamo susirūpinimo jis gali pasijusti priverstas ryžtis deryboms dėl konflikto sureguliavimo“, – rašoma „The New York Times“ pranešime.

„The New York Times“ publikacijoje, be kita ko, užsiminta apie Joe Bideno administracijos susirūpinimą dėl galimo Ukrainos smūgio Maskvai, kadangi tokiu atveju Rusija galėtų ryžtis drastiškesniems veiksmams. Teigiama, kad šie konkretūs nuogąstavimai paaiškina, kodėl mintis apie Kyjivo aprūpinimą ilgesnio nuotolio raketomis Jungtinėms Valstijoms nekelia pernelyg didelio entuziazmo.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas trečiadienį pareiškė, kad internete pasirodę dokumentai yra tikros ir melagingos informacijos mišinys.

„CBS News“ praneša, kad po dokumentų nutekinimo Pentagonas nusprendė gerokai sumažinti asmenų, turinčių prieigą prie slaptos informacijos, skaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją