Trys Kinijos karo laivai plaukiojo vandenyse aplink salą, o naikintuvas ir priešlaivinis sraigtasparnis kirto salos priešlėktuvinės gynybos identifikavimo zoną (ADIZ), pranešė Taivano nacionalinės gynybos ministerija.

Trečiadienį Kinijos lėktuvnešis „Shandong“ praplaukė per Taivano pietryčių vandenis pakeliui į vakarinę Ramiojo vandenyno dalį, kelios valandos prieš Tsai susitikimą su K. McCarthy Los Andžele.

Tsai, prieš išvykdama iš Los Andželo, kur buvo sustojusi pakeliui iš Lotynų Amerikos, žurnalistams sakė, kad jos vyriausybė yra įsipareigojusi užtikrinti „laisvą ir demokratinį Taivano žmonių gyvenimo būdą“.

„Taip pat tikimės, kad padarysime viską, ką galime, kad išlaikytume taiką ir stabilumą tarp abiejų šalių“, – pridūrė ji.

Pekinas ne kartą perspėjo dėl šio susitikimo ir ketvirtadienį paskelbė dar vieną griežtą priekaištą. „Kinija imsis tvirtų ir ryžtingų priemonių, kad tvirtai apsaugotų nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Praėjusių metų rugpjūtį, po K. McCarthy pirmtakės Nancy Pelosi kelionės į salą, Kinija dislokavo karo laivus, raketas ir naikintuvus vandenyse ir danguje aplink Taivaną, taip surengdama didžiausią jėgos demonstraciją per daugelį metų.

Kol kas atsakas į Tsai ir K. McCarthy susitikimą buvo daug silpnesnis, tačiau Taivane vis tiek buvo paskelbtas pavojus.

Premjeras Chen Chien-jen penktadienį sakė, kad Taivano gynybos ir saugumo agentūros atidžiai stebi įvykius, ir paprašė „visuomenės laikytis ramybės“.

Ketvirtadienį Gynybos ministerija pranešė, kad aplink Taivano sąsiaurį buvo aptikti trys karo laivai, o vienas Kinijos karinių jūrų pajėgų sraigtasparnis kirto salos ADIZ.

Dėl šio jėgos demonstravimo JAV paragino Kiniją „nutraukti karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Taivanui ir vietoj to imtis prasmingos diplomatijos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)