Tai didžiausia ataka pasienyje nuo 34 dienas trukusio Izraelio ir „Hezbollah“ karo 2006 metais. Kol kas jokia grupuotė už tai neprisiėmė atsakomybės.

Jungtinių Tautų laikinosios pajėgos Libane paragino elgtis santūriai. Šios pajėgos patruliuoja pasienio zonoje tarp dviejų formaliai vis dar kariaujančių šalių ir sakė, kad „dabartinė padėtis itin rimta“.

Su Iranu susijęs Libano ginkluotas judėjimas „Hezbollah“ anksčiau ketvirtadienį perspėjo, kad palaikys „visas priemones“, kurių palestiniečių grupuotės gali imtis prieš Izraelį po Izraelio pajėgų ir palestiniečių susirėmimų Jeruzalės Al Aksos mečetėje trečiadienį. Šiitų sukarinta grupuotė „Hezbollah“ yra vienintelė Libane, išlaikiusi savo ginklus po 1975–1990 m. šalies pilietinio karo.

„Hezbollah“ griežtai smerkia Izraelio okupacinių pajėgų puolimą prieš Al Aksos mečetės kompleksą ir jo išpuolius prieš tikinčiuosius“, – sakoma „Hezbollah“ pranešime. Šis judėjimas, didžiausias Izraelio priešas, palaiko glaudžius ryšius su islamistų judėjimu „Hamas“, valdančiu Gazą, ir kovotojų grupe „Islamo džihadas“, taip pat įsikūrusia pakrantės anklave.

Tuo metu ketvirtadienį, po raketų papliūpos iš Libano, Jungtinės Amerikos Valstijos pareiškė, kad jos sąjungininkas Izraelis turi teisę gintis.

„Smerkiame raketų paleidimą iš Libano ir Gazos į Izraelį“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis. „Mūsų įsipareigojimas Izraelio saugumui yra tvirtas ir mes pripažįstame Izraelio teisę gintis nuo visų formų agresijos“, – sakė jis.

Raketos paleistos kitą dieną po Izraelio pajėgų ir palestiniečių susirėmimų Jeruzalės Al Aksos mečetėje, trečioje švenčiausioje islamo vietoje.

„Norime pabrėžti, kad bet kokie vienašališki veiksmai, keliantys pavojų status quo, yra nepriimtini“, – sakė V. Patelis.

Dėl raketų, paleistų iš Libano, Izraelis apkaltino palestiniečių grupes, pranešė kariuomenės atstovas. „Tikrai žinome, kad tai palestiniečių atidengta ugnis“, – žurnalistams sakė pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas. Jo reigimu, tai gali būti „Hamas“ arba „Islamo džihadas“, vis dar mėginame išsiaiškinti, bet tai nebuvo „Hezbollah“.

„Manome, kad „Hezbollah“ apie tai žinojo, už tai atsakingas ir Libanas. Taip pat tiriame, ar su tuo susijęs Iranas“, – pridūrė jis.
Viljama Sudikienė (AFP)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją