Anksčiau šiais metais taip pat pasielgė ir kaimyninis Kazachstanas. Abi Vidurinės Azijos valstybės artimos Maskvai, bet nepareiškė paramos Rusijos invazijai į Ukrainą.

Festivalis „Žara“ (rusiškai tai reiškia „Karštis“) turėjo vykti sostinėje Taškente gegužės 20 ir 21 dienomis. „Jis atšauktas dėl Rusijos dainininkų ir jų publikacijų socialiniuose tinkluose“, – naujienų agentūrai AFP sakė pagrindinės Uzbekistano bilietų užsakymo tarnybos pareigūnas. Jis teigė nesąs tikras, ar festivalis dar vyks. Tačiau policijos atstovas Taškente AFP patvirtino, kad festivalis „Žara“ atšauktas Vidaus reikalų ministerijos įsakymu“. Paklaustas, jis patvirtino, jog tai lėmė Maskvos puolimą Ukrainoje remiančių Rusijos artistų dalyvavimas.

Tarp pasirodyti turėjusių artistų buvo Rusijos roko žvaigždė Grigorijus Lepsas, neseniai koncertavęs Maskvos patriotiniame mitinge, kuriame dalyvavo prezidentas Vladimiras Putinas, taip pat Rusijos popžvaigždė Olga Buzova, Kremlių palaikanti atlikėja, praėjusių metų pabaigoje vykusi į Rytų Ukrainą palaikyti Maskvos kariuomenės.

Praėjusį mėnesį festivalis „Žara“ buvo atšauktas ir Almatoje, didžiausiame Kazachstano mieste, dėl „nestabilios padėties pasaulyje“. Pernai festivalį atšaukė Maskvos sąjungininkas Kaukaze Azerbaidžanas.

Vidurinės Azijos valstybės palaiko glaudžius ryšius su Maskva, bet Ukrainos atžvilgiu stengiasi išlaikyti diplomatinį neutralumą, kad nesugadintų gerų santykių ir su Rusija, ir su Vakarais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją