„Putlerio pasiuntinys išties neleidžia faktams trukdyti jo nuomonei. Liūdnai pagarsėjęs [tuometinio Rusijos lyderio Boriso] Jelcino laiškas Kalėdų išvakarėse apie Maskvos ketinimus užgrobti Sovietų Sąjungos vietą JT Saugumo Taryboje niekada nebuvo aptartas nei Taryboje, nei Generalinėje Asamblėjoje, kaip matyti iš Tarybos ataskaitos“, – parašė S. Kyslycia tviteryje.

Diplomatas savo pranešimą iliustravo JT Saugumo Tarybos metinės ataskaitos (1991 m. birželio 16 d. - 1992 m. birželio 15 d.) kopija – dokumentu, įrodančiu, kad nėra teisinio pagrindo laikyti Rusiją SSRS įpėdine JT.

„277 puslapyje yra prierašas... „Klausimai, į kuriuos buvo atkreiptas Saugumo Tarybos dėmesys, bet kurie nebuvo svarstyti Taryboje per nagrinėjamą laikotarpį“, – teigiama Ukrainos pasiuntinio pateiktoje dokumento kopijoje.

Ataskaitoje yra toks įrašas: „1991 m. gruodžio 24 d. laišku Generalinis Sekretorius paprašė Saugumo Tarybos pirmininko atkreipti Tarybos narių dėmesį į tos pačios dienos SSRS nuolatinio atstovo laiško tekstą, kuriuo Generaliniam Sekretoriui perduodamas laiškas [...], gautas iš Rusijos Federacijos prezidento Boriso Jelcino, kuriame jis informavo Generalinį Sekretorių, kad Rusijos Federacija, remiama Nepriklausomų valstybių sandraugos šalių, tęsia SSRS narystę Jungtinėse Tautose, įskaitant Saugumo Tarybą ir visus kitus Jungtinių Tautų sistemos organus bei organizacijas“.

Pranešime B. Jelcinas prašė, kad JT vietoj pavadinimo „Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjunga“ būtų vartojamas pavadinimas „Rusijos Federacija“.

Anksčiau J. Nebenzia, atsakydamas į „Ukrinform“ korespondento klausimą spaudos konferencijoje JT būstinėje, pareiškė, kad jo šalis yra Sovietų Sąjungos teisių perėmėja, todėl jos buvimas Jungtinėse Tautose ir JT Saugumo Taryboje yra teisėtas.

Ukraina ne kartą kėlė klausimą dėl Rusijos buvimo JT teisėtumo, nes jos narystė nenumatyta jokiame organizacijos dokumente. Tarp JT steigėjų yra JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Kinija ir Sovietų Sąjunga, kurios taip pat yra nuolatinės Saugumo Tarybos narės. Rusijos šiame sąraše nėra.

Norint tapti JT nare, atitinkamam sprendimui turi pritarti Saugumo Taryba ir dviejų trečdalių balsų dauguma Generalinėje Asamblėjoje.

Balandžio 1 dieną prasidėjo vieną mėnesį truksiantis Rusijos pirmininkavimas JT Saugumo Tarybai.