„Lenkija būtų pasirengusi aktyviau dalyvauti ir bendradarbiauti NATO branduolinio atgrasymo sistemoje ir prisiimti atsakomybę, tačiau branduolinių ginklų dislokavimas yra kas kita“, – interviu „dpa“ sakė Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos patarėjas saugumo klausimais Jacekas Siewiera.

Prieš savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie planus dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje, kuri ribojasi su Lenkija.

JAV jau kelis dešimtmečius yra dislokavusios branduolinius ginklus keliose Europos šalyse, įskaitant Vokietiją.

Manoma, kad Vokietijos vakaruose esančioje Biuchelio oro bazėje saugoma iki 20 branduolinių bombų. Ekstremaliu atveju šiuos ginklus galėtų panaudoti ten dislokuoti naikintuvai „Tornado“.

Lenkija iki šiol apsiribojo konsultacijomis, pavyzdžiui, dalyvavimu itin slaptuose NATO branduolinio planavimo grupės posėdžiuose.

Praėjusių metų spalį Lenkijos prezidentas A. Duda išreiškė susidomėjimą aktyvesniu Lenkijos dalyvavimu NATO branduolinio atgrasymo veikloje.

Tuo metu buvo manoma, kad A. Dudos komentarai reiškia, jog jis yra atviras galimam branduolinių ginklų dislokavimui Lenkijos teritorijoje.

Pranešama, kad, be Vokietijos, JAV branduoliniai ginklai taip pat dislokuoti Nyderlanduose, Belgijoje, Italijoje ir Turkijoje. Ekspertų vertinimu, iš viso Europos šalyse dislokuota apie 100 JAV branduolinių ginklų.

Dar dvi NATO šalys – Didžioji Britanija ir Prancūzija – turi savo branduolinių ginklų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją