„Aš raginu dabartines UNSC nares užkirsti kelią bet kokiems Rusijos mėginimams piktnaudžiauti pirmininkavimu“, – teigė D. Kuleba, Rusijai pradedant pirmininkauti JT Saugumo Tarybai pagal rotacijos principą.

Tviteryje paskelbtame pareiškime D. Kuleba pavadino Rusiją „už įstatymų ribų esančia JT Saugumo Tarybos nare“.

Maskva pranešė, kad vėliau balandžio mėnesį užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas planuoja pirmininkauti JT Saugumo Tarybos posėdžiui dėl „veiksmingo daugiašališkumo“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova taip pat sakė, kad balandžio 25 dieną S. Lavrovas vadovaus debatams apie Artimuosius Rytus.

„Šaliai, kuri akivaizdžiai pažeidžia JT chartiją ir įsiveržia į savo kaimynę, ne vieta JT Saugumo Taryboje“, – anksčiau sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre.

„Deja, Rusija yra nuolatinė Saugumo Tarybos narė, ir nėra jokio įmanomo tarptautinio teisinio būdo pakeisti šią realybę“, – pridūrė ji, pavadindama pirmininkaujančios valstybės vaidmenį „didžiąja dalimi formaliu“.

Anksčiau D. Kuleba pavadino Rusijos pirmininkavimą Saugumo Tarybai „blogu pokštu“.

Kiekviena iš 15 JT Saugumo Tarybos narių mėnesį pirmininkauja šiai organizacijai pagal rotacijos principą.

Kai Rusija prieš tai pirmininkavo Tarybai 2022 metų vasarį, ji pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Rusija turėtų nedidelę įtaką sprendimams, bet būtų atsakinga už darbotvarkę.

Dabar JT Saugumo Tarybai vadovaus valstybė, kurios prezidentui išduotas tarptautinis arešto orderis dėl kaltinimų karo nusikaltimais. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT), kuris nėra JT institucija, Vladimiro Putino arešto orderį išdavė kovo mėnesį.

Nors Ukraina ir reiškė protestą, tačiau JAV negalėjo blokuoti Rusijos pirmininkavimo Saugumo Tarybai, nes ši yra nuolatinė jos narė. Kitos nuolatinės narės yra JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Kinija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)