JAV piliečių buvimas Rusijoje kelia didelį susirūpinimą, ketvirtadienį sakė Baltųjų rūmų komunikacijos direktorius Johnas Kirby‘is. JAV reporterio Evano Gershkovicho sulaikymas ir kaltinimai jam esą buvo netikėta. Nebuvo jokio perspėjimo, taip pat jokių požymių, kad Rusija planuoja imtis didesnių akcijų prieš žurnalistus apskritai, teigė J. Kirby‘is.

JAV valstybės departamentas pataria JAV piliečiams nevykti į Rusiją – be kita ko, dėl rizikos būti neteisėtai sulaikytiems. Rusijai nėra naujiena sulaikyti amerikiečius ar imtis veiksmų prieš laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą, pabrėžė J. Kirby‘is.

Jekaterinburge sulaikytas „Wall Street Journal“ žurnalistas įtariamas „šnipinėjimu JAV vyriausybės naudai“, anksčiau pranešė Rusijos saugumo tarnyba FSB.

JAV ketvirtadienį pasmerkė Rusijos įvykdytą laikraščiui „The Wall Street Journal“ rašančio amerikiečių žurnalisto sulaikymą ir pareiškė, kad siekia suteikti jam konsulinę pagalbą.

JAV pareigūnai sakė, kad palaiko ryšius su sulaikyto žurnalisto Evano Gershkovichiaus šeima bei laikraščiu ir kad Valstybės departamentas kreipėsi į Rusiją, prašydamas leisti suteikti jam konsulinę pagalbą.

Rusijos vyriausybės vykdomas JAV piliečių persekiojimas yra nepriimtinas. Griežčiausiai smerkiame E. Gershkovichiaus sulaikymą“, – sakoma Baltųjų rūmų spaudos sekretorės Karine Jean-Pierre pareiškime.

„Noriu primygtinai pakartoti, kad amerikiečiai turėtų atsižvelgti į JAV vyriausybės įspėjimą nevykti į Rusiją. JAV piliečiai, gyvenantys ar keliaujantys Rusijoje, turėtų nedelsiant išvykti“, – sakoma pareiškime.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad šį sulaikymą sieja su žiniasklaidos persekiojimu Rusijoje, kurios santykiai su Vašingtonu smarkiai pablogėjo po invazijos į Ukrainą.

„Griežčiausiai smerkiame nuolatines Kremliaus pastangas įbauginti, represuoti ir bausti žurnalistus bei pilietinės visuomenės atstovus“, – sakė A. Blinkenas.