Sąskaitas „Gazprombank“ Šveicarijos padalinyje turėjo Sankt Peterburgo muzikos namų meno vadovas Sergejus Rolduginas, kuris dažnai vadinamas V. Putino violončelininku.

S. Rolduginas daugiau kaip keturis dešimtmečius yra V. Putino draugas ir vienos iš Rusijos vadovo dukterų krikštatėvis.

Ciuricho apygardos teismas ketvirtadienį žiniasklaidai išplatintame nuosprendyje nurodė, kad visi keturi vyrai buvo pripažinti kaltais dėl „nepakankamo atidumo atliekant finansines operacijas“, nes per S. Roldugino sąskaitą plaukė milijonai Šveicarijos frankų, o jie nesiėmė priemonių įsitikinti, ar jis yra teisėtas pinigų gavėjas.

Pagal Šveicarijos įstatymus bankininkų – dviejų rusų, vieno šveicaro ir Rusijoje gimusio Didžiosios Britanijos piliečio – tapatybė negali būti atskleista.

Banko filialo vadovui buvo skirta 540 000 Šveicarijos frankų (590 200 JAV dolerių) bauda. Kiti du vadovai nubausti 90 000 ir 63 000 frankų baudomis, o klientų konsultantas – 48 000 frankų bauda.

Tačiau bausmių vykdymas buvo atidėtas dvejiems metams, o tai reiškia, kad visiems keturiems asmenims nereikės mokėti baudų, jei per tą laiką jie vėl nenusikals.

Teismas patvirtino, kad visi keturi asmenys pasinaudojo teise apskųsti nuosprendį.

Violončelininkui ir dirigentui S. Rolduginui ES įvedė sankcijas kelios dienos po 2022 metų vasarį prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą, o Europos valdžios institucijos teigė, kad jis yra „Putino paslėpto finansinio tinklo dalis“.

Birželį sankcijas paskelbė ir JAV iždo departamentas, teigdamas, kad jis yra viena pagrindinių figūrų valdant asmeninį V. Putino turtą užsienyje.

Bankas „Gazprombank“ yra Rusijos gamtinių dujų milžinės „Gazprom“ finansinis padalinys. Jo Šveicarijos filialas daugiausia dėmesio skyrė produktams ir paslaugoms, skirtoms tarptautinėms prekybos operacijoms finansuoti.

Po invazijos į Ukrainą jam buvo uždrausta veikti Šveicarijos bankų sektoriuje, tačiau bankas vis dar tebevykdo verslo likvidavimo procesą Alpių šalyje.

Po invazijos į Ukrainą jam buvo uždrausta veikti Šveicarijos bankų sektoriuje, tačiau bankas vis dar tebevykdo verslo likvidavimo procesą Alpių šalyje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją